LOT získá další tři Boeingy 737 MAX, celkem jich bude mít už čtrnáct

Boeing 737 MAX 8 společnosti LOT v péči Czech Airlines Technics. Foto: CSATBoeing 737 MAX 8 společnosti LOT v péči Czech Airlines Technics. Foto: CSAT

Nová letadla má aerolince poskytnout jeden z předních pronajímatelů na přelomu let 2023 a 2024.

O další tři Boeingy 737 MAX rozšíří svou flotilu letecká společnost LOT Polish Airlines. Dopravce má stroje již nasmlouvány za údajně velmi výhodných podmínek u jednoho z předních pronajímatelů. Vyplývá to z nedávno publikované účetní závěrky za uplynulý rok, přičemž jako první o tom informoval web rynek-lotniczy.pl.

Polské národní aerolinie by měly nová letadla získat na přelomu let 2023 a 2024. Disponovat pak budou celkem čtrnácti MAXy. Stávající stroje dopravce využívá na linkách po Evropě, na Střední východ ale i vnitrostátní spoje.

Aktuálně létá u LOTu jedenáct Boeingů 737 MAX 8. První dorazil do Varšavy ze závodu amerického výrobce v prosinci roku 2017. Původně jich letecká společnost chtěla patnáct, před kauzou spojenou s jejich uzemněním však stihla získat pouhých pět kusů. Šest MAXů ji posílilo v minulém roce, letadla k ní přešly od rumunského Blue Airu.

LOT Polish Airlines jsou stále ve sporu s Boeingem o kompenzaci za uzemněné MAXy. Stejně tak nepřevzaly dva Dreamlinery. Pokračuje rovněž jejich rozhodování se o obměně flotily regionálních letadel, spekuluje se o volbě mezi Embraery E2 a Airbusy A220. Před rokem měla být podle důvěrných zdrojů blízko akvizice Airbusů, dosud k ní však nedošlo.

Tagy boeing Boeing 737 MAX LO LOT LOT Polish Airlines MAX Polsko
1 komentář