Lodě mohou do Viselského zálivu bez svolení Rusů, Polsko otevřelo průplav

Slavnostní otevření průplavu přes Viselskou kosu (17. září 2022). Pramen: ministerstvo infrastruktury PolskaSlavnostní otevření průplavu přes Viselskou kosu (17. září 2022). Pramen: ministerstvo infrastruktury Polska

Ode dneška mohou kanál využívat malé lodě a jachty, větší nákladní lodě se dočkají až příští rok s vylepšením příjezdové cesty k přístavu Elbląg.

Polsko v sobotu slavnostně otevřelo nově zbudovaný 1,3 kilometru dlouhý průplav přes Viselskou kosu, což umožní lodím vplutí do Viselského zálivu (či laguny) a přístavu Elbląg bez svolení Rusů. Ti zálivu říkají Kaliningradský a dosud na vplutí do něj měli monopol díky kanálu z počátku 20. století ve městě Baltijsk.

Polský kanál umožní průjezd lodím do délky 100 metrů, šířky 20 metrů a s ponorem do pěti metrů. Ode dneška ho mohou využívat malé lodě a jachty, větší nákladní lodě se dočkají až s prohloubením příjezdové cesty k přístavu Elbląg na stejnojmenné řece. V obci Nowakowo se ještě předělává most na otočný. Definitivně by mělo být hotovo příští rok, celkové náklady činí dvě miliardy zlotých (cca 10,5 miliardy Kč).

„Dokončení výstavby a otevření plavebního kanálu přes Viselskou kosu je pro Polsko velkým vítězstvím. To chápou všichni, kteří vědí, co znamená suverenita,“ řekl při otevření průplavu polský prezident Andrzej Duda. Rusko označil za zemi, která není přátelská a jejíž úřady neváhají napadat a podrobovat si druhé. Slavnost byla načasována na stejný den, kdy v roce 1939 tehdejší Sovětský svaz napadl Polsko.

Podle polského ministerstva infrastruktury lze díky průplavu poprvé v poválečné historii Polska volně vplout do laguny bez nutnosti žádat o povolení Rusko. Lodě navíc díky tomu ušetří zhruba sto kilometrů.

Tagy Polsko průplav přes Viselskou kosu Viselský záliv
31 komentářů