Litomyšl čekají úpravy dvou křižovatek na I/35 pro plynulejší provoz

Silnice I/35 v Litomyšli s již neexistujícím nadchodem v této podobě. Foto: Litomysl.czSilnice I/35 v Litomyšli s již neexistujícím nadchodem v této podobě. Foto: Litomysl.cz

Úpravy by měly být hotové do roku 2025.

Město Litomyšl a Pardubický kraj plánují úpravy dvou křižovatek na silnici I/35, po které denně projede kolem 30 tisíc aut. Mají zvýšit bezpečnost i plynulost provozu.

O plánech informoval Pardubický kraj v tiskové zprávě. První je na výjezdu z města na Svitavy a propojuje silnici I/35 a Průmyslovou ulici. Přestavbu současného křížení ve tvaru písmene T na okružní projednala Centrální komise Ministerstva dopravy bez podmínek a jednohlasně ji schválila. Bude se tedy pokračovat v přípravě stavby.

„Tato křižovatka je místem, kudy projíždí téměř 30 tisíc aut denně. Už v minulosti na mnoha místech pomohly kruhové křižovatky s plynulostí a bezpečností provozu. Proto jsem rád, že v tomto frekventovaném místě vznikne. A to i vzhledem k tomu, že v Průmyslové ulici Pardubický kraj připravuje výstavbu nové základny Zdravotnické záchranné služby,“ uvedl náměstek hejtmana a krajský radní zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.

Pokud vše půjde podle plánu, řidiči by novém kruhovém objezdu měli jezdit od roku 2025.

Naplánovaná je taky kruhová křižovatka na příjezdu do Litomyšle od Vysokého Mýta. „V současné době je připravená projektová dokumentace a doufáme, že i zde dojde k přestavbě. Rozhodně by to prospělo plynulosti a bezpečnosti provozu. V této chvíli je v plánu alespoň stavba odbočovacích pruhů pro bezpečný vjezd a výjezd pro Auto Hlaváček a obyvatele žijících v této části Nedošína. Realizace by měla proběhnout v letošním roce,“ dodal Kortyš.

Hlavní zklidnění provozu by měla městu přinést stavba dálnice D35.

Tagy I/35 Litomyšl
26 komentářů