dkv-spojujeme

Liška, vlk nebo znovu žralok. České dráhy vybírají název pro nové motoráky z Polska

Motorová jednotka Pesa pro České dráhy. Foto: PesaMotorová jednotka Pesa pro České dráhy. Foto: Pesa

S výraznou převahou zatím vede RegioFox.

Na českých kolejích se možná příští rok ukáže „nové zvíře“. Po slonech, panterech, pavoucích, žralocích a myších ponese pojmenování z živočišné říše i nová motorová jednotka od polského výrobce Pesa Bydgoszcz.

České dráhy nechávají prostřednictvím ankety na facebooku vybírat veřejnost ze tří možností: RegioShark II, RegioWolf a RegioFox. S výraznou převahou zatím vede RegioFox.

„Jde o novou generaci vozidel, která se vzhledově výrazně liší od prvních vlaků od Pesy pro České dráhy,“ vysvětlil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský, proč dráhy automaticky nesáhly po RegioSharkovi. Toto označení nese na základě podoby se žralokem série 31 motorových jednotek řady 844 (PESA Link II), které Pesa dodala Českým drahám v letech 2012 a 2013.

České dráhy uzavřely začátkem loňského roku s Pesou rámcovou smlouvu na dodávku až 160 motorových jednotek během osmi let. Závazně zpočátku objednaly 33 vlaků, loni v prosinci  pak objednávku rozšířily o dalších 33. První dodávky se očekávají během příštího jízdního řádu.

Nově dodávané motoráky se postupně objeví v Jihočeském a Středočeském kraji. Následovat bude Pardubický kraj a Vysočina. Následovat mají Královehradecký, Plzeňský a Zlínský kraj.

Motorový vůz řady 840 RegioSpider na trati u Frýdlantu. Foto: České dráhyMotorový vůz řady 810 (RegioMouse), ilustrační foto. Foto: České dráhyJihočeský RegioPanter, nádraží České Budějovice, červen 2022. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářMotorová jednotka 844 RegioShark na trati ze Žďárce u Skutče do Svitav v Květné. Foto: obeckrizanky.czJednotka 471 CityElefant. Pramen: České dráhy
Tagy České dráhy DMU 120 Pesa Bydgoszcz
213 komentářů