Lidé se pomalu vracejí do veřejné dopravy, obnovují se další spoje

Vlak RegioJetu s lokomotivou Traxx. Pramen: RegioJetVlak RegioJetu s lokomotivou Traxx. Pramen: RegioJet

Nárůst je zatím pozvolný, dopravci doufají v návrat cestujících do předvánoční špičky.

Veřejná doprava v Česku se pomalu vzpamatovává z velkého poklesu počtu cestujících způsobeného nouzovým stavem a omezením pohybu. Dopravci začínají opět obnovovat některé zrušené spoje.

V prodeji jízdenek sledujeme mírný nárůst. Ten souvisí s postupným návratem dětí do škol a rozvolňováním opatření v rámci nouzového stavu,“ uvedla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná. Poptávka po cestování vlaky Českých drah na 35-40 % obvyklého stavu. „Kapacita našich vlaků je nyní dostatečná, nicméně situaci průběžně sledujeme a jsme připraveni spoje vracet do standardního provozu,“ dodala. České dráhy dnes oznámily, že s příchodem nového jízdního řádu od 13. prosince část omezení zruší.

Nárůst zaznamenává také RegioJet. „Je patrné, že začínají opět ve větší míře dojíždět lidé do práce, studenti do škol a cestuje se také více na návštěvy příbuzných,“ říká mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Mezitýdenní nárůst se podle něj pohybuje kolem 15 %.

Podle něj například už byly o víkendu některé dvanáctivozové vlaky z Ostravska do Prahy vyprodané. Na další víkend je RegioJet v neděli připraven v případě dále rostoucí poptávky nasadit na odpolední spoje z Ostravska do Prahy opět posílené soupravy.

RegioJet také vrací do provozu další spoje s dočasně přerušeným provozem. Od pátku 4. 12. RegioJet vrátí do provozu na trase z Prahy na Ostravsko a zpět jeden pár spojů – RJ 1015 s odjezdem z Prahy do Ostravy a Návsí v 16:50 hodin a v opačném směru pak spoj RJ 1010 s odjezdem z Návsí do Prahy v 9:48 (od 5. 12.). V pátek pojede také posilový spoj RJ 1011 z Prahy na Ostravsko s odjezdem ve 14:50 hodin.
Od 13. 12., kdy vstupuje v platnost nový jízdní řád, počítá RegioJet s takřka plným provozem svých vlakových spojů.

Více autobusových spojů

Dopravce vrací do jízdního řádu od zítřka i další autobusové spoje. Například na trase Liberec – Praha RegioJet od čtvrtka 3. 12. přidá RegioJet denně dalších 6 spojů na celkový počet 24. Autobusy RegioJet tak budou po větší číst dne jezdit až na výjimky v hodinovém intervalu. Spoje přidá RegioJet také na autobusových linkách z Prahy do Chomutova (2 spoje denně navíc), Českého Krumlova (4 spoje denně navíc), Karlových Varů (posílení o víkendu) a také do Znojma a z Brna do Zlína. V případě Znojma a Zlína jde o návrat k původnímu jízdnímu řádu před pandemií Covid-19.

Nárůst sleduje i Leo Express. „Mírně roste obsazenost na stávajících spojích v řádu procent, ale co je hlavní, jsme schopni dostatečně naplnit nově přidávané spoje, které byly kvůli dopadům koronaviru přerušeny. Společně s rozvolňováním a přidáváním spojů tedy roste i počet zákazníků,“ řekl mluvčí Leo Express Emil Sedlařík. „Pokud bude rozvolňování dále pokračovat, počítáme, že před Vánocemi vyjede drtivá většina spojů,“ dodal Sedlařík.

Velká omezení končí od pondělí také ve Středočeském kraji. Kraj oznámil, že od pondělí bude obnoven plný provoz denních příměstských autobusových linek PID, končí tedy prázdninové omezení u části z nich. Zatím však zůstává ukončen denní provoz stejně jako u linek pražské MHD cca do 22:30. Stejně tak zůstává v platnosti omezení večerních a nočních vlaků PID, kdy je na páteřních linkách S prodloužen interval cca mezi 21:00 a 23:00. Zůstává také zrušen víkendový noční rozjezd vlaků z Prahy ve 2:30. Půlnoční rozjezd vlaků z Prahy do Středočeského kraje je i nadále zachován.

Tagy České dráhy LEO Express omezení dopravy kvůli koronaviru RegioJet Středočeský kraj
23 komentářů