Dva roky bez vytížené cyklostezky. Objížďka mezi Napajedly a Otrokovicemi povede po hlavní silnici

Příprava stavby dálničního mostu přes Moravu u Napajedel. Foto: ŘSDPříprava stavby dálničního mostu přes Moravu u Napajedel. Foto: ŘSD

Objížďka povede přes silnici I/55, jiné řešení podle ŘSD není možné.

Výrazné komplikace čekají dva roky lidi, kteří mezi Napajedly a Otrokovicemi jezdí na kole či chodí pěšky. Kvůli stavbě dálničního mostu přes řeku Moravu je od dnešního dne uzavřen u Napajedel průchod a průjezd pod mostem stávající silnice I/55 pro cyklisty i chodce. Úsek je součástí páteřní Moravské cyklostezky.

Uvědomujeme si, že uzavřením frekventované cyklostezky, která spojuje Napajedla a Otrokovice, způsobíme cyklistům i tamním obyvatelům dočasný diskomfort. Z důvodu zajištění bezpečnosti bohužel neexistuje jiné řešení,“ řekl ředitel zlínské správy ŘSD Karel Chudárek. ŘSD podle něj hledalo varianty, jak nechat stezku dál průchozí. „Řešili jsme například vybudování speciálního tubusu či převedení stezky na druhý břeh. Vzhledem k tomu, že stavební práce realizujeme po obou stranách řeky Moravy a pohybuje se zde těžká technika, není možné do těchto prostor pustit veřejnost,“ dodal Chudárek.

Objízdná trasa povede z Napajedel ulicí Dr. Beneše přes nový nadjezd nad dálnicí D55 a okružní křižovatku na silnici I/55, dále přes kvítkovickou křižovatku k nákupnímu centru Kaufland. Zde se cyklisté napojí na stávající cyklostezku.

Objízdná trasa cyklostezky z Otrokovic do Napajedel. Foto: ŘSD

Až tisíc lidí denně

Omezení chodců a cyklistů potrvá dva roky. „Uzavření cyklostezky vnímáme jako výrazný zásah do komfortu cestování všech cyklistů i chodců, kteří tuto trasu využívají, ať už pravidelně při každodenních cestách do práce, nebo nárazově v rámci svých výletů,“ řekla starostka Otrokovic Hana Večerková. „Řešení z našeho pohledu není ideální, ale je jediné možné,“ dodala.

Podle starostky v hlavní sezóně projede po cyklostezce běžně kolem tisícovky lidí. „Představa, že by se takové množství cyklistů mohlo pohybovat v běžném provozu, ve mně vyvolává obavy o jejich bezpečnost. Jde o stavbu státu s vysokou prioritou, proto jsme se obrátili na ministerstvo dopravy a apelovali přímo na ministra, aby po dobu uzavírky bylo možné využívat dálnici bez poplatku. Reakci zatím nemáme, přesto věříme, že finanční náklady s tímto spojené nepřeváží nad ochranou lidských životů a bezpečností provozu. Ponechání úseku dálnice z Otrokovic do Napajedel bez poplatku by zmírnilo intenzitu dopravy na hlavní silnici v době, kdy ji jako náhradní trasu mají využívat cyklisti,“ řekla starostka.

Omezení i pro řidiče

Kvůli stavbě dálničního úseku u Napajedel v délce 0,5 km je již uzavřen také nájezd na dálnici D55 ve směru z Uherského Hradiště. „Ten jsme již odstranili a po dokončení stavby mostu vybudujeme nové napojení na silnici I/55,“ doplnil Chudárek.

U Napajedel vzniká ocelový jednopolový most, jehož nosná konstrukce bude společná pro oba směry budoucí dálnice. ŘSD staví most v předstihu před dálničním úsekem mezi Napajedly a Babicemi, aby byl co nejdříve ukončen stav, kdy musejí řidiči sjíždět z dálnice přes kruhový objezd u čerpací stanice, kde se zejména ve špičkových časech tvoří kolony. Nový most přes řeku Moravu bude zprovozněn v roce 2025. Zakázku za 655 milionů korun získalo sdružení FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby a MI Roads. Detailně je popsána v informačním letáku.

Stavba dálnice D55 Napajedla – Babice je rozdělená do 3 etap:

D5506.1

– již budovaná stavba mostu SO 201 přes Moravu (km 0,484 – 0,980)

– úsek od mostu po Fatru Napajedla (km 0,980 – 2,655), obsahuje mostní estakádu před Fatrou

D5506.2.

– úsek od Fatry Napajedla po MÚK Babice (2,655 – 7,950), obsahuje křížení s dráhou

D5506.3

– MÚK Babice (km 7,750 – 8,460)  ŘSD již buduje společně s navazující stavbou D55 5507 Babice – Staré Město

Tagy D55 D55 Napajedla -Babice Napajedla Otrokovice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
38 komentářů