Liberecký kraj zjednoduší nákupy jízdenek, všechny budou nově přestupní

Nové polepy na autobusech v Libereckém kraji. Foto: Liberecký krajNové polepy na autobusech v Libereckém kraji. Foto: Liberecký kraj

K nákupu jízdenek bude stačit jen bankovní karta či telefon, všechny budou už přestupní.

Liberecký kraj od července a září výrazně rozšíří možnosti, jak si lidé budou moci koupit jízdenku na veřejnou dopravu. S mnohaletým zpožděním startuje multikanálový odbavovací systém, který umožní nákup přestupních jízdenek platební kartou či mobilním telefonem. Časové jízdenky bude možné nově koupit i v e-shopu. Změna zvýhodní především bezhotovostní nákupy.

Zásadní změnou je skutečnost, že všechny jízdenky budou nově přestupní. Dosud byly přestupní pouze jízdenky koupené přes Opuscard nebo aplikaci Idolka. „Naší vizí bylo investovat do rozvoje a modernizace odbavovacího systému IDOL tak, aby cestující mohli využívat moderní prostředky odpovídající 21. století,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Kraj využívá systém multikanálového odbavení, který funguje v rámci Pražské integrované dopravy, došlo ale k jeho úpravám. Náklady jsou zhruba čtyři miliony korun jen na samotný systém, se změnami odbavovacích strojků či modernizací přepážek na výdej karet počítá kraj s náklady zhruba 20 milionů korun.

Výdej stávajících karet skončí v srpnu

Podle jednatele Korid LK Otto Pospíšila nedojde ke zrušení plateb v hotovosti. Od července bude možné nakoupit přes aplikaci Idolka časové síťové jízdenky. Jízdní doklad bude možné nahrát na bankovní kartu, IN Kartu Českých drah nebo novou verzi karty Opuscard. Majitelé těch stávajících si budou muset koupit novou. Podle Pospíšila je nutné o ni požádat včas, protože ji má v kraji kolem 46 tisíc lidí. Pokud cestující využívá elektronickou peněženku, nemusí zatím řešit nic. Nová karta se bude barevně lišit od stávající, bude bílá. Pokud má někdo například roční jízdenku, může si kartu vyměnit až se skončením platnosti dokladu. Kartu ale nemusí už vůbec potřebovat, všechny typy jízdenek budou i v aplikaci. Od září pak má celý nový systém fungovat již  kompletně.

O změně odbavovacího systému se v kraji mluví přes čtyři roky. „Celý proces byl extrémně složitý,“ řekl náměstek hejtmana Jana Sviták. Podle něj došlo ke zpoždění především kvůli námitkám soutěžících v tendru na pořízení odbavovacích strojků. Kvůli tomu vzniklo zpoždění přes dva roky.

Kraj původně chtěl koupit do svého vlastnictví své vlastní odbavovací strojky, nakonec se rozhodl jen vydat podmínky, jaké musí jejich zařízení splňovat funkce. K plnému zavedení dojde až v lednu, do kdy se mají vyměnit a modernizovat strojky ve vozidlech liberecké MHD.

Bez ohledu na způsob platby budou všechny jízdenky přestupní. Budou opatřeny QR kódem, který při přestupu cestující načte u odbavovacího zařízení. Nadále zůstane sleva 20 % na bezhotovostní karty. Kromě elektronické peněženky na Opuscard a možnosti zakoupit jednotlivou jízdenku v aplikaci Idolka bude možné se stejnou slevou zaplatit též bankovní kartou.

Tagy idol Liberecký kraj odbavovací systém
42 komentářů