Liberecký kraj zdraží výrazně jízdné, v některých relacích až o 30 %

Jednotka 814 Regionova v Josefově Dole. Foto: Jan SůraJednotka 814 Regionova v Josefově Dole. Foto: Jan Sůra

Cestující v Libereckém kraji čeká od 1. listopadu nepříjemné překvapení. Za jízdu veřejnou dopravou zaplatí více, v některých případech až

Cestující v Libereckém kraji čeká od 1. listopadu nepříjemné překvapení. Za jízdu veřejnou dopravou zaplatí více, v některých případech až o 30 %. Zlevní naopak jízda z Liberce do jizerskohorského Bedřichova.

Kraj ohlásil zdražení tarifu IDOL už v létě, kdy ještě nezveřejnil nový ceník. Nový tarif přináší ve většině relací zdražení o pět až deset korun na jednu cestu, což znamená v průměru zvýšení cen o 20 – 25 %. V některých případech ale ceny stoupnou i o třicet procent. Například při jízdě z Liberce do Mníšku na bezkontaktní čipovou kartu Opuscard dosud cestující platili 20 korun, nově bude jízdenka stát 26 korun. Kompletní nový tarif je na stránkách IDOL.

Tarif IDOL zdraží po šesti letech. Kraj vysvětluje změnu růstem nákladů a snahou o udržení současného rozsahu dopravy.

„V příštím roce totiž stoupnou náklady na dopravu oproti letošku o přibližně 60 milionů korun. Růst nákladů vyplývá z nových dopravních smluv, především v železniční dopravě, do kterých se teprve nyní plně promítl podstatný nárůst mezd a ostatních nákladů z posledních let,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Navrhovaná změna pokryje podle Půty přibližně polovinu zvýšených nákladů na dopravu, zbytek doplatí kraj.

Nový tarif přinese i zcela nečekaná zjištění: nově bude levnější často jezdit vlakem na jízdenku Českých drah než na krajský tarif. Například z Liberce do Frýdlantu vyjde nově na tarif IDOL jízdenka 50 korun (42 při platbě Opuscard), s ČD na 47 korun. V případě integrované jízdenky ji ale lze využít ještě pro MHD v Liberci.

Na stejné úrovni zůstávají síťové jízdenky, zlevní naopak jízdenka z Liberce do Bedřichova. Nově radní rozhodli o tom, že Bedřichov bude v tarifním pásmu Liberce, pro cestu do oblíbeného východiska pro výlety do Jizerských hor tak bude stačit dvacetikorunová jízdenka namísto stávajících 25 Kč.

Veřejná doprava v Libereckém kraji přijde podle odhadů v letošním roce bezmála na 737 milionů korun a bude zhruba o 15 milionů dražší než loni. Z toho přes 406 milionů představují náklady na železniční dopravu a zbytek je doprava autobusová. Navíc kraj přispívá dalších 18 milionů korun na tramvajové spojení mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.

Tagy Dopravní obslužnost Liberecký kraj idol Liberecký kraj
28 komentářů