Liberecký kraj zdraží od listopadu po šesti letech jízdné ve veřejné dopravě

Cestující na libereckém nádraží nastupují do vlaku Trilex z Liberce do Drážďan. Foto: Jan SůraCestující na libereckém nádraží nastupují do vlaku Trilex z Liberce do Drážďan. Foto: Jan Sůra

Obyvatele a návštěvníky Libereckého kraje čeká od listopadu dražší cestování veřejnou dopravou. Kompletní ceník chce kraj vydat v září, k

Obyvatele a návštěvníky Libereckého kraje čeká od listopadu dražší cestování veřejnou dopravou. Kompletní ceník chce kraj vydat v září, k největšímu nárůstu by mělo dojít u střednědlouhých tras, a to zhruba o čtvrtinu. Kraj změnu zdůvodňuje růstem nákladů a snahou o udržení současného rozsahu dopravy.

„V příštím roce totiž stoupnou náklady na dopravu oproti letošku o přibližně 60 milionů korun. Růst nákladů vyplývá z nových dopravních smluv, především v železniční dopravě, do kterých se teprve nyní plně promítl podstatný nárůst mezd a ostatních nákladů z posledních let,“ uvedl hejtman Martin Půta.

K navýšení cen jízdného v Libereckém kraji došlo naposledy v roce 2013. Navrhovaná změna pokryje podle Půty přibližně polovinu zvýšených nákladů na dopravu, zbytek doplatí kraj. Změnu tarifu systému IDOL musí ještě schválit krajské zastupitelstvo na konci letošního srpna.

Třeba z jízdné z České Kamenice přes Kamenický Šenov a Prysk do Nového Boru zdraží o čtvrtinu, z 16 na 20 korun. Z Liberce do Jablonce přijde cesta místo 25 korun na 30, při platbě krajskou kartou Opuscard ale zaplatí cestující jen 26 korun. Hejtman proto doporučuje platit ve veřejné dopravě krajskou kartou, kdy jízdné přijde zhruba o pětinu levněji a odbavení je rychlejší než při placení hotově.

Veřejná doprava v Libereckém kraji přijde podle odhadů v letošním roce bezmála na 737 milionů korun a bude zhruba o 15 milionů dražší než loni. Z toho přes 406 milionů představují náklady na železniční dopravu a zbytek je doprava autobusová. Navíc kraj přispívá dalších 18 milionů korun na tramvajové spojení mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.

Tagy jízdné Liberecký kraj
64 komentářů