Liberecký kraj zavede vlaky s odjezdem před půlnocí každý den

Liberecké nádraží v noci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLiberecké nádraží v noci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Nová nabídka má vyjít vstříc například těm, co jedou do krajského města za kulturou.

Liberecký kraj posune časy posledních vlaků, které spojují krajské město s ostatními částmi regionu. Rozhodli o tom krajští radní. Až dosud odjíždějí kromě soboty a neděle poslední vlaky z Liberce kolem 22:30.

Rozšíření se bude týkat všech směrů z Liberce, tedy do Tanvaldu (Desné), Frýdlantu, České Lípy, Hrádku nad Nisou a Semil. Kraj ročně očekává, že za tyto spoje zaplatí dopravcům 9,7 milionu korun navíc. V sobotu a v neděli jezdí vlaky z Liberce v půl jedné ráno.

Měli bychom reagovat na poptávku od cestujících. Ty noční spoje, co jezdí dosud v pátek a v sobotu, jsou využívány. Je to nabídka pro ty, co chtějí do Liberce například do divadla a dosud musí autem,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Jasný zatím není termín zahájení provozu. „Naši odborníci na Koridu (organizátor dopravy, pozn. redakce) si myslí, že to nestihneme dříve než 10. března, s čímž tady vyjadřuji nahlas jistou míru nespokojenosti,“ dodal na tiskové konferenci Půta. Podle jeho náměstka pro dopravu Jana Svitáka proběhla jednání s dopravci, kteří se na start musí připravit. Proběhla i jednání se Správou železnic. „Jejich termíny jsou poměrně nepružné. Budeme se snažit, aby se provoz spustil co nejdříve,“ dodal.

Na dotaz agentury ČTK, zda by nebylo levnější a operativnější nasadit autobusy, Sviták uvedl, že řešení jsou „samozřejmě různá“. „Nyní bude kraj vyhodnocovat, jaký bude zájem o vlaky,“ uzavřel Sviták.

Tagy idol Liberecký kraj
78 komentářů