Liberecký kraj začne přispívat na železniční nostalgii, podpoří zubačku i parní vlaky

Lokomotiva T426.001 na ozubnicové železnici mezi Tanvaldem a Kořenovem. Foto: Zubačka.cz ozubnLokomotiva T426.001 na ozubnicové železnici mezi Tanvaldem a Kořenovem. Foto: Zubačka.cz ozubn

Nové smlouvy mají spolkům zajistit stabilnější financování železniční nostalgie.

Liberecký kraj začne nově finančně podporovat provoz nostalgických vlaků. Záměr odsouhlasili krajští radní, smlouva s dopravci a spolky by měla platit do konce sezóny v roce 2028.

Kraj tím chce spolkům starajícím se o historická vozidla umožnit získat stabilní financování. Letos kraj počítá ve svém rozpočtu 6,5 milionu korun.

Dosud převážně volnočasová sdružení aktivních občanů, která jízdy ve svém okolí dlouhodobě organizují a o historická vozidla pečují, nově získají stabilní financování. „Cestování starými vlaky bývá tradičně doplňováno i o bohatý doprovodný program vhodný pro rodiny s dětmi. Živý provoz napomůže lepší prezentaci a dostupnosti nejnavštěvovanějších kulturních a přírodních památek Libereckého kraje. Mezi ně patří i kořenovská ozubnicová železnice nebo nádraží v Martinicích v Krkonoších, na kterém stále zůstávají v provozu stará mechanická návěstidla se sklopnými rameny ovládaná na dálku drátovody,“ uvedl Liberecký kraj ve zprávě k novým dotacím.

Kraj má zájem o dlouhodobé zapojení nostalgických vlaků do dopravní obslužnosti svého území včetně jejich využití pro kapacitní posílení pravidelných spojů. Rozsah aktivit v dalších letech bude záviset na zájmu cestujících o nabízené služby.

„Chceme nejen oživit historii, ale také podpořit cestovní ruch a rozvoj v hospodářsky slabších regionech. Vnímám to také jako symbolické ocenění práce aktivních členů místních spolků, kteří se výrazně podílejí na připomínání historie železniční dopravy,“ uvedl hejtman Martin Půta. Podle náměstka hejtmana Jana Svitáka se jednotlivé aktivity mají doplňovat.

Šestiletá smlouva se bude týkat dopravy na ozubnicové železnici Tanvald – Kořenov či provozu mezi Martinicemi a Rokytnicí nad Jizerou a dalších jednotlivých akcí.

Tagy Liberecký kraj Ozubnicová železnice Tanvald - Kořenov trať 042 Martinice v Krkonoších - Rokytnice nad Jizerou
35 komentářů