Liberecký kraj se zapojí do obnovy lanovky na Ještěd, do dokončení zvažuje autobus pod vrchol

Lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd před nehodou. Foto: České dráhyLanová dráha Horní Hanychov - Ještěd před nehodou. Foto: České dráhy

V původní historické podobě se lanovka už nejspíše nevrátí.

Radní Libereckého kraje schválili zapojení do plánů na vybudování nové lanové dráhy z Horního Hanychova na Ještěd. Odsouhlasili Memorandum o spolupráci při její obnově a provozu, uzavírané mezi Libereckým krajem, Českými drahami, statutárním městem Liberec a akciovou společností TMR Ještěd. Lanovka je mimo provoz od října loňského roku, kdy došlo k tragické nehodě.

Do doby obnovení navíc kraj zvažuje, že pod vrchol zavede autobusovou linku. Měla by vést k parkovišti u chaty Ještědka v nadmořské výšce 915 metrů. Zbytek by návštěvníci došli pěšky. Není přitom jasné, z jakého důvodu chce kraj linku zavádět: lanovka nebyla v závazku a její provoz byl čistě komerční. Existují přitom i další alternativy, například pěšky z horních stanic sedačkových lanovek Skalka či Černý Vrch.

Pokud to půjde, měly by autobusy podle náměstka hejtmana pro dopravu Jana Svitáka jezdit od začátku letní  turistické sezony v dubnu. Nejprve zřejmě o víkendech a svátcích, v létě pak každý den.

O ceně jízdného se podle něj zatím jedná, půjde ale o nedotovanou linku, která si na sebe musí vydělat. Předběžně se podle Svitáka mluví o ceně 50 korun za jízdenku, cena jízdného v případě lanovky byla dvojnásobná.

„Lanovka na Ještěd je spolu s unikátním televizním vysílačem a hotelem architekta Karla Hubáčka jedním z hlavních symbolů Libereckého kraje. Spoluprací se snažíme o to, aby se co nejdříve nad svahy Ještědu rozjely nové a bezpečné kabinky s cestujícími,“ prohlásil Sviták.  Návrh Memoranda připravil provozovatel lanovky, jímž jsou společnost České dráhy. Stejně jako Liberecký kraj, i ostatní signatáři Memoranda vnímají ještědskou lanovku jako významnou dopravní stavbu a její obnovu podporují.

S velkou pravděpodobností se lanovka v původní historické podobě nad svahy Ještědu nevrátí. „Ani revize, oprava, či rekonstrukce a doplnění nového systému automatického brzdění na současnou pulsní lanovku nejde podle současných předpisů a norem provést a v úvahu by přicházela výstavba lanovky nové, oběhové,“ vysvětlil náměstek Jan Sviták.

 

Tagy Ještěd lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd Liberecký kraj
74 komentářů