Liberecký kraj řeší srpnové výpadky Českých drah na Jizerskohorské železnici

Motorový vůz Stadler RS1 přijíždí k přejezdu v Proseči nad Nisou. Vlevo bude tramvajová trať, s kterou bude mít společný přejezd. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czMotorový vůz Stadler RS1 přijíždí k přejezdu v Proseči nad Nisou. Vlevo bude tramvajová trať, s kterou bude mít společný přejezd. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Kraj vyzval dopravce k lepšímu plánování oprav a zásobování náhradními díly.

Liberecký kraj začal řešit s Českými drahami výpadky v provozu na tratích souboru Jizerskohorská železnice během srpna. Některé spoje byly kvůli závadě na motorových vozech Stadler RS1 odřeknuty, v jiných si cestující stěžovali na nefunkční klimatizaci.

Deník Zdopravy.cz obdržel od čtenářů v druhé polovině srpna několik stížností na kvalitu služeb zejména na trati z Liberce do Harrachova. Popisovaly například vlak, který vůbec nejel nebo nedostatečnou kapacitu, kdy namísto běžných dvou vozů jel jen jeden a lidé se nevešli do vlaku. „Psal jsem stížnost ohledně nefunkční klimatizace a odpověděli mi, že čekají na náhradní díl. Jet 50 minut ve voze, která nemá otevírací okénka a funkční klimatizaci, je o zdraví,“ popsal čtenář Marek Dvořák.

Pavel Blažek ze společnosti Korid LK organizující v kraji veřejnou dopravu více než týden po zaslání otázek odpověděl, že situaci zaznamenali a uplatní standardní sankce. „Ve stejném období jsme ve věci z vlastního podnětu vyvolali několik jednání s dopravcem, neboť jsme měli stejné informace v rámci vlastní kontrolní činnosti,“ uvedl Blažek.

Souběh oprav i nedostatku dílů

Podle vyjádření Českých drah došlo k souběhu několika plánovaných i mimořádných oprav vozidel. „Situace s dostupností potřebných vozidel byla nejvíce napjatá cca po dobu tří týdnů. K dnešnímu dni má dopravce dostatečný počet vozidel v provozu včetně provozní zálohy, u všech vozů byly klimatizace opraveny a fungují. Za popsanou situaci se dopravce omlouvá. Ze strany Libereckého kraje jsou při snížené kvalitě služeb standardně uplatňovány sankce dle smlouvy. Při schůzkách s dopravcem byl kladen důraz na zlepšení plánování oprav a navýšení zásoby náhradních dílů,“ dodal Blažek.

V případě jednoho z odřeknutých vlaků se šířila i informace, že vozu došla nafta. To ale mluvčí Českých drah Emanuel Vittek odmítl. „Na motorové jednotce došlo k technické závadě na palivovém okruhu, čímž byl snížen výkon motoru, která následkem toho nestačila na překonání výškových parametrů trati,“ dodal Vittek.

České dráhy zůstanou bez soutěže na Jizerskohorské železnici až do roku 2033. Kraj se letos rozhodl uzavřít novou smlouvu, aniž by oslovil jiné dopravce.

Podepsáno. České dráhy budou bez soutěže jezdit v části Libereckého kraje až do roku 2033

Tagy České dráhy Jizerskohorská železnice Liberecký kraj Stadler RS1
47 komentářů