Liberecký kraj u soudu opět porazil ÚOHS, tentokrát kvůli soutěži na odbavovací zařízení

Nový autobus VDL 148 pro ČSAD Liberec. Foto: Jan SůraNový autobus VDL 148 pro ČSAD Liberec. Foto: Jan Sůra

Krajský soud v Brně zrušil další rozhodnutí předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje v oblasti dopravy. Vyhověl

Krajský soud v Brně zrušil další rozhodnutí předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje v oblasti dopravy. Vyhověl tak žalobě krajem vlastněné  společnosti Korid LK, která soutěžila odbavovací zařízení pro příměstskou autobusovou dopravu a MHD v Jablonci nad Nisou, České Lípě a Turnově na dobu 5 let za zhruba 40 milionů korun bez DPH. Tendr ÚOHS zrušil. S verdiktem soudu antimonopolní úřad nesouhlasí a podá kasační stížnost.

Již druhé rozhodnutí brněnského krajského soudu nám dalo ve sporu s antimonopolním úřadem za pravdu. Kvůli tomu jsme více než rok nemohli zajistit výměnu odbavovacích zařízení v příměstských autobusech. V čí prospěch Úřad pro ochranu hospodářské soutěže opakovaně rozhoduje, ponechám na laskavém čtenáři,“ uvedl hejtman Martin Půta.
Liberecký kraj činnost ÚOHS dlouhodobě kritizuje. V květnu u soudu uspěl se žalobou na nezákonnost rozhodnutí úřadu, kterým zrušil nákup akcií ČSAD Liberec.

Zakázky na odbavovací zařízení končí u ÚOHS ve většině krajů, které je soutěžily, Liberecký není výjimkou. Antimonopolní úřad rozhodl na základě návrhu společnosti, která s odbavovacími zařízeními nic společného nemá: Prameny Lipno.

ÚOHS loni rozhodl, že výběrové řízení je v rozporu se zásadami transparentnosti o zadávání veřejných zakázek a zrušil jej. Korid LK se proti rozhodnutí ohradil a podal rozklad, který v dubnu loňského roku antimonopolní úřad zamítl.

Argumenty antimonopolního úřadu byly pouze formální a netýkaly se přímo výběru nejvýhodnější nabídky. Stáli jsme si za tím, že ÚOHS nemusel zadávací řízení rušit celé, ale mohl nám pouze zakázat změnu dodavatele odbavovacího zařízení v průběhu plnění zakázky. Nezbývalo nám proto nic jiného, než v červnu 2019 podat proti rozhodnutí předsedy ÚOHS žalobu,“ doplnil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Krajský soud rozhodl, že celý případ vrací zpět k projednání antimonopolnímu úřadu, který je také povinen zaplatit náhrady soudních nákladů ve výši 3 000 korun.

Mluvčí ÚOHS Martin Švanda uvedl, že proti rozhodnutí podají kasační stížnost. „Je nutno zdůraznit, že Krajský soud zcela stejně jako ÚOHS konstatoval, že zadavatel nastavil nezákonně zadávací podmínky. Soud se však neztotožnil s uloženým nápravným opatřením Úřadu v podobě zrušení zadávacího řízení, konkrétně s tím, kdy se má rušit vadný úkon zadavatele. Podle Úřadu je nutno nezákonné nastavení zadávacích podmínek nahlížet v kontextu celé veřejné zakázky a také na možnosti uložení nápravného opatření zadavateli, a proto se obrátí na Nejvyšší správní soud,“ řekl Švanda.

Tagy Korid LK Liberecký kraj Odbavovací zařízení ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
6 komentářů