ÚOHS zablokoval Libereckému kraji nezákonně nákup dopravce, hejtman volá po konci Rafaje

Nový autobus VDL 148 pro ČSAD Liberec. Foto: Jan SůraNový autobus VDL 148 pro ČSAD Liberec. Foto: Jan Sůra

Liberecký kraj vyhrál spor s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže ve věci nákupu akcií společnosti ČSAD Liberec. Akvizici mu na

Liberecký kraj vyhrál spor s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže ve věci nákupu akcií společnosti ČSAD Liberec. Akvizici mu na podnět společnosti Busline, nyní přejmenované na Witbystar, úřad zakázal. Podle Krajského soudu v Brně bylo rozhodnutí nezákonné. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta vyzval vládu, aby zvážila setrvání Petra Rafaje v čele antimonopolního úřadu.

Celý spor se týkal toho, že ÚOHS označil nákup akcií ČSAD Liberec za věc a požadoval, aby se na nákup vypsala veřejná zakázka. Kraj chtěl firmu koupit, aby mohl přejít na takzvaného vnitřního dopravce. „Žalovaný, potažmo jeho předseda pochybili, podřadili-li žalobcovo jednání směřující k nabytí akcií a koupi (části) závodu za naplňující znaky veřejné zakázky na dodávky,“ uvedl soud v rozhodnutí, které je k dispozici zde.

Kraj u soudu napadl rozhodnutí už před dvěma lety, teprve nyní je jasné, že nepochybil. Mezitím ale musel uzavřít s ČSAD Česká Lípa bez soutěže dočasnou smlouvu do roku 2021. Firmu původně chtěl také koupit, rozhodnutí ÚOHS mu to ale znemožnilo. Antimonopolní úřad to znemožnil svým nezákonným rozhodnutím, Liberecký kraj za to ještě nepravomocně pokutoval sedmi miliony korun.

Hejtman Martin Půta uvedl, že se chce díky rozhodnutí soudu vrátit k jednání o nákupu ČSAD Česká Lípa. Podle něj je varianta vnitřního dopravce pro kraj jednodušší, což ukázal i provoz během nouzového stavu.

Na tiskové konferenci se ostře vyjádřil k činnosti úřadu vedeného Petrem Rafajem, který v minulosti cestoval na pozvání majitele společnosti Busline na výlet do Nizozemska. „Je to další z řady rozhodnutí ÚOHS, které směřuje k destabilizaci veřejné dopravy,“ řekl Půta na adresu nedávné pokuty. Po ÚOHS bude vymáhat náklady za právní služby v této zakázce.

Půta vyzval vládu, aby zvážila Rafajovo odvolání z funkce. „Myslím, že důkazů o jeho činnosti je dostatek. Úřad pod jeho vedením postupuje velmi pozoruhodně,“ uvedl Půta. Mluvčí ÚOHS Martin Švanda uvedl, že rozhodnutí soudu zatím analyzují.

Kraj nabídl v roce 2017 třem dopravcům v kraji odkup akcií, aby vyřešil potíže se zajištěním autobusové dopravní obslužnosti. V případě ČSAD Liberec nakonec kraj nezákonný verdikt obešel založením vlastní firmy, která pak ČSAD Liberec koupila.

Rozhodnutí Krajského soudu v Brně je možné napadnout kasační stížností u Nejvyššího správního soudu v Brně.

Tagy ČSAD Liberec Liberecký kraj Top ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vnitřní dopravce
30 komentářů