Liberecký kraj kritizuje Správu železnic kvůli Zubačce. Neakceptovatelné, říká hejtman o novém omezení

Dílčí opravy ozubnicové trati Tanvald - Kořenov v roce 2019. Foto: Zubacka.czDílčí opravy ozubnicové trati Tanvald - Kořenov v roce 2019. Foto: Zubacka.cz

Kraj pět let žádá, aby Správa železnic zařadila opravu trati mezi své prioritní akce.

Představitelé Libereckého kraje se pustili od ostré kritiky Správy železnic kvůli omezení provozu historických lokomotiv na ozubnicové trati z Tanvaldu do Kořenova. Jejich provoz zakázala Správa železnic kvůli špatnému stavu trati. Kraj označil postup Správy železnic za nepřijatelný. Hejtman Martin Půta a jeho statutární náměstek pro dopravu Jan Sviták se proto sejdou s generálním ředitelem Správy železnic Jiřím Svobodou.

„Postup Správy železnic považuji za nepřijatelný. Zprávu o zákazu provozu s námi, jako s objednatelem tamní dopravy, předtím nikdo neprojednal. Nyní se co nejdříve hodlám sejít s generálním ředitelem Správy železnic Jiřím Svobodou a budu požadovat vysvětlení,“ řekl Půta.

Připomněl, že letos kraj podepsal smlouvu o provozu nostalgických jízd do roku 2028. „Zákaz jízdy na této trati je pro nás neakceptovatelný a ohrožuje náš dlouhodobější plán a koncepci zachovat nostalgické vlaky, oživit historii a podpořit cestovní ruch,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Navíc v posledních pěti letech opakovaně žádáme, aby Správa železnic zařadila opravu do prioritních investic. A zásadně nesouhlasíme, aby tak unikátní trať zcela zanikla,“ dodal.

Rozpadající se zubačka. Správa železnic zakázala kvůli stavu trati provoz historické lokomotivy

Rozhodnutí přišlo v době, kdy nostalgické vlaky na trati nejezdí. „Nyní se blíží zimní sezona a chceme, aby na jaře nostalgické vlaky opět mohly na trať vyjet. Budeme tedy usilovat i o to, aby případná oprava proběhla co nejrychleji. Za žádnou cenu ale nechceme, aby provoz vlaků byl omezen na delší dobu. To je pro nás nepřijatelné,“ dodal Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

Kraj má zájem o dlouhodobé zapojení nostalgických vlaků do dopravní obslužnosti svého území včetně jejich využití pro kapacitní posílení pravidelných spojů. V letošním rozpočtu má Liberecký kraj na nostalgické aktivity vyčleněno celkem 6,5 milionu korun. Rozsah aktivit v dalších letech bude záviset na zájmu cestujících o nabízené služby.

Tagy Liberecký kraj Ozubnicová železnice Tanvald - Kořenov trať 036 Liberec - Tanvald - Harrachov zubačka
317 komentářů