Liberec začne s roky odkládanou proměnou parkoviště na udusané hlíně v centru

Parkoviště v Pastýřské ulici. Foto: SMLParkoviště v Pastýřské ulici. Foto: SML

Město spojí proměnu parkoviště s úpravami části Tržního náměstí.

Po několika letech odkladů letos začne proměna parkoviště v Pastýřské ulici v Liberci. Liberečtí radní schválili na svém posledním zasedání výběr zhotovitele stavby, která je součástí projektu takzvané Nové Pastýřské.

Ze šesti nabídek vybralo město společnost Metrostav DIZ s cenou 52 milionů korun. „Takzvaná Nová Pastýřská se opět o krok přiblížila k realizaci. Po letech příprav a projektování jsme v otevřené soutěži vybrali zhotovitele parkoviště, opěrné zdi a úprav Tržního náměstí. Následovat budou další etapy s cílem vybudování kompletní části vnitřního městského okruhu, na který naše město čeká již mnoho let,“ řekl náměstek primátora pro technickou správu a informační technologie Jiří Šolc. Stavba má začít ještě letos.

Projekt Nové Pastýřské řeší město desítky let, má jít o část vnitřního okruhu města. V roce 2020 plánovalo město proměnu parkoviště v roce 2021, loni soutěž na zhotovitele zrušilo, protože získalo povolení i pro úpravy sousedního Tržního náměstí a obě akce spojilo do jedné.

Propojení s Tržním náměstím

Plocha v blízkosti centra mezi plaveckým bazénem a policií je dnes v podstatě jen udusanou hlínou. Po dokončení bude možné na parkoviště vjet i z Tržního náměstí, dosud je vjezd možný jen z Pastýřské.

Návrh parkovací plochy, včetně krajinářských a sadových úprav, vzešel z Kanceláře architektury města (KAM). Jde o plochu, která vznikla na místě bývalého hřiště a kde je nyní kolem 80 míst. Povrch je hliněný a značně nerovný.

„Nebude to jen holá betonová pláň s namalovanými pruhy, ale budou tam stromy, květiny. Půjde o moderní parkovací plochu, která bude respektovat požadavky na klimatické změny a mimo jiné bude například řešit zasakování vody. Zpevněné pochozí plochy budou z kamenné mozaiky,“ řekl už dříve primátor města Jaroslav Zámečník.

Na ploše bude celkem 133 parkovacích míst určených pro veřejnost. Přibudou stromy a městský mobiliář. V rámci krajinářských úprav vznikne nová městská alej u ulice Nová Pastýřská. Prostory parkoviště budou doplněny výsadbou solitérních stromů, výsadbou trvalkových záhonů a městským mobiliářem. Zpevněné pochozí plochy budou z kamenné mozaiky. Pojížděné povrchy budou z asfaltu, u parkovacích stání budou z propustné kamenné dlažby s většími spárami. Město chce na většinu investice získat evropské dotace.

Parkoviště v Pastýřské ulici. Foto: SMLParkování v Pastýřské ulici v Liberci. Foto: Google Street ViewZákres úpravy Pastýřské ulice. Foto: KAM Liberec
Tagy liberec Metrostav DIZ Nová Pastýřská Pastýřská
17 komentářů