Liberec shání dalších až patnáct kloubových autobusů

Autobus Solaris Urbino 18 v zastávce Zelené Údolí v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czAutobus Solaris Urbino 18 v zastávce Zelené Údolí v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Rámcová smlouva bude na čtyři roky, DPMLJ počítá s pohonem na zemní plyn.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) se chystá k dalšímu nákupu nových kloubových autobusů. Vypsal soutěž na rámcovou smlouvu na dodávku až patnácti vozidel na stlačený zemní plyn.

Vyplývá to z informací na profilu zadavatele. Odhadovaná hodnota zakázky je 136 milionů korun. Vítěz získá rámcovou smlouvu na čtyři roky. Prvních pět vozidel chce DPMLJ odebrat v roce 2023, pět v roce 2024 a dalších pět v rámci opce případně v letech 2025 a 2026.

Požadavkem je délka do 19 metrů a kapacita nejméně 120 cestujících. Mají být klimatizované, vybavené kamerovým systémem, zařízením na počítání cestujících, USB zásuvkami, LED osvětlením a uzavřenou kabinou řidiče.

Liberec kloubové autobusy dlouho opomíjel, ke změně došlo po ukončení spolupráce s Busline. DPMLJ si koupil některá ojetá vozidla a v září 2020 pak deset nových autobusů Solaris Urbino 18.  Důvodem nákupu kloubových autobusů je i nedostatek řidičů.

Nové autobusy mají nahradit i flotilu dosluhujících ojetých kloubových autobusů, které DPMLJ postupně v minulých letech nakupoval hlavně na výluky. Aktuálně má DPMLJ  6 vozů Mercedes Benz ze Schwerinu, 5 autobusů Solaris Urbino z Plzně a nově 4 z Olomouce. Jejich průměrné stáří je šestnáct let.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ
39 komentářů