Liberec prověřuje, jak zlevnit stavbu tramvaje do Rochlice

Tramvaj v zastávce U Lomu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czTramvaj v zastávce U Lomu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Ověřovací studie má dát odpověď na otázku, zda je nutný tramvajový tunel na Košické či rozsáhlá demolice.

Po čtyřech měsících od oznámení plánu na prověření trasy a stavby tramvajové trati z Rybníčku do Rochlice vybrali liberečtí radní zpracovatele ověřovací studie.

Pro město ji zpracuje do 22 týdnů od podpisu smlouvy pražský architekt Václav Brejška. „Má za úkol prověřit dokumentaci pro územní rozhodnutí, jak celou stavbu zlevnit. Ověřovací studie stanoví za jakých podmínek je tramvajová trať realizovatelná. Na základě tohoto dokumentu se ve vedení města rozhodneme, jak budeme pokračovat v projektu,“ řekl Adam Lenert, náměstek primátora pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti.

Podle již dříve zpracované studie proveditelnosti si výstavba tramvajové trati do Rochlice vyžádá zhruba 1,7 miliardy korun. Kvůli stavbě se má zbourat  více než 60 objektů. Studie nyní prověří, zda je potřeba budovat tunel pod Košickou ulicí a zda je nutné rozsáhlé bourání budov v ulicích Dr. Milady Horákové a Na Žižkově.

O tramvajové trati do Rochlice se ve městě mluví desítky let. Spojila by centrum města s největším sídlištěm, kam musejí jezdit autobusy. Současné vedení dospělo k názoru, že je lepší navrženou variantu ještě znovu prověřit. Postup vedení Liberce silně připomíná postup státu s modernizací železničního spojení do Prahy, pro kterou se zpracovalo osmnáct různých studií.

Hodnocení v širších souvislostech

„Zlevnění a alternativní návrh řešení novostavby tramvajové trati by mělo být zhodnoceno v širších souvislostech s ohledem na dopad do veřejného prostoru, fungování dopravy a prostupnost území, včetně možností jeho dalšího rozvoje,“ uvedlo město v tiskové zprávě.

Nekonečný příběh. Liberec znovu prověří trasu plánované tramvajové trati na své největší sídliště

 

Město dlouho pro spojení Rochlice preferovalo variantu přes zastávku U Lomu a sídliště Broumovská, nakonec se přiklonilo k variantě přes ulici Dr. Milady Horákové.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ liberec Rochlice
63 komentářů