Liberec pořídí deset ukazetelů rychlosti, vybral firmu na software na výběr pokut

Měření rychlosti v Náchodě. Foto: Město NáchodMěření rychlosti v Náchodě. Foto: Město Náchod

Radary budou na různých místech po městě, z nových slibuje radnice nevybírat pokuty.

Radní v Liberci rozhodli o pořízení deseti ukazatelů rychlosti na celkem deseti místech. Nákup nebude sloužit k výběru pokut, město si od instalace slibuje více řidičů, kteří budou dodržovat předepsanou rychlost. Neznamená to však, že se v Liberci za překročení maximální rychlosti nebude vybírat. Naopak.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka budou zařízení v lokalitách, ke kterým daly podnět osadní výbory. Nákup vyjde na zhruba milion korun. Zařízení se objeví například v ulicích Zahradní, Žitavská, Partyzánská, Puškinova, Kateřinská, Americká, Antonína Cihláře a dalších. „Chceme tím zároveň dát najevo, že naším cílem není pouze řidiče trestat a vybírat pokuty, ale také posilovat prevenci. Vyzkoušeli jsme si to v Hejnické ulici v Krásné Studánce. Stačilo toto jednoduché opatření a poměr těch, kteří tam rychlost nedodržovali, se zcela obrátil,“ řekl Zámečník.

Už dříve ale město oznámilo, že naopak ve městě spustí výběr pokut za rychlou jízdu. Radnice dokončila výběr firmy, která dodá software na automatizovaný výběr. Podle věstníku veřejných zakázek ho dodá společnost ICZ za 3,6 milionu korun.

Zatímco informační systém bude ve vlastnictví města, radary napojené na něj si chce jen pronajímat. Systém bude schopný přestupky vyhodnocovat sám. „Víceméně po odkliknutí úředníkem městské policie, případně odborem dopravy, že se přestupek stal, tak tomu člověku (majiteli vozidla) automaticky odchází výzva,“ popsal při vypsání soutěže náměstek primátora Jiří Šolc.

Prvním místem s restriktivním měřením bude v Liberci ulice Dubice, kde podle dřívějších měření nedodržují povolenou rychlost zhruba tři čtvrtiny řidičů. Silnice je výpadovkou směrem na Ještěd, jde o rovný úsek v kopci. Primátor už dříve uvedl, že mezi další zvažovaná místa pro umístění radarů jsou v Liberci ulice Hodkovická, Americká, Švermova, Ještědská či průtah na I/35.

Tagy liberec měření rychlosti
16 komentářů