Liberec po téměř dvou letech obnoví autobusy po půlnoci

Tramvaj T2R před poslední otočkou do Vratislavic na terminálu Fügnerova. Foto: Jan SůraTramvaj T2R před poslední otočkou do Vratislavic na terminálu Fügnerova. Foto: Jan Sůra

Dvě okružní linky mají jezdit každý den, město po půl roce vyhodnotí obsazenost.

Po téměř dvou letech bude možné v Liberci cestovat městskou hromadnou dopravou i po půlnoci. Vedení Liberce dnes oznámilo, že od ledna zavede dvě nové linky, které vyjedou vždy v 0:20 z terminálu MHD.

V Liberci končí provoz aktuálně ve 23:10 posledním rozjezdem z Fügnerovy. Po prodloužení provozní doby dlouhodobě volá část obyvatel i opozice. Naposledy jezdily autobusy po půlnoci v březnu loňského roku před vypuknutím pandemie. Město jejich provoz od té doby neobnovilo, protože by podle vedení byl o službu malý zájem.

Od ledna mají začít dvě okružní linky 93 a 94, každá pojede zhruba 40 minut. První vyjede přes sídliště Rochlice na Broumovskou, Kunratickou a přes Harcov do Lidových sadů, dál do Ruprechtic a na Letnou, odkud se vrátí do centra. Druhá linka pojede přes Šaldovo náměstí a Jabloneckou do Vratislavic na otočku, pak přes Rochlice a Vesec až do Horního Hanychova, odkud se vrátí po trase tramvaje do města. „Na linky nasadíme kloubové autobusy,“ řekl dopravní ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) Martin Hettner

Plán linek MHD, které pojedou v Liberci po půlnoci. Foto: DPMLJ

Plán linek MHD, které pojedou v Liberci po půlnoci. Foto: DPMLJ

Provoz linek začne 2. ledna, autobusy budou jezdit každý den. „Radnice tím chce vyhovět občanům, kteří vyhledávají dostupnou dopravu na území města při cestě ze zaměstnání, ale také z kulturních a společenských akcí. Provoz obou linek vyjde ročně zhruba na milion korun,“ uvedlo město v tiskové zprávě.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka by bylo neekonomické vrátit se k rozsahu noční dopravy před vypuknutím pandemie. „Uvidíme, jaký o ně lidé projeví zájem. Po nějaké době, zhruba za půl roku, pak vyhodnotíme, jak jsou oba spoje efektivní,“ řekl Zámečník.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ liberec noční autobusy
17 komentářů