Liberec kupuje z Olomouce další přes 30 let staré tramvaje

Tramvaj T3R.P první den v provozu v Liberci. Foto: DPMLJTramvaj T3R.P první den v provozu v Liberci. Foto: DPMLJ

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) se dohodl na nákupu dalších tří tramvají T3R.P, které dosud jezdily

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) se dohodl na nákupu dalších tří tramvají T3R.P, které dosud jezdily pro Dopravní podnik města Olomouce (DPMO). Vozy z roku 1987 měly původně zamířit na Ukrajinu, z obchodu ale nakonec sešlo.

DPMLJ nakoupil už na konci loňského roku tři tramvaje z majetku DPMO, které se mají postupně dostat do provozu. V Liberci jsou zatím dvě z nich. Podle provozně-technického ředitele Ludvíka Lavičky je cena natolik výhodná, že dopravce koupil další tramvaje. Do Liberce by měly dorazit příští týden.

Tramvaje prošly v roce 2004 velkou modernizací, kdy dostaly novou elektrickou výzbroj TV Progress a ruční řadič. Za každý vůz DPMLJ zaplatil 65 tisíc korun. „Vozidla jsou kompletní a v dobrém technickém stavu,“ řekl Lavička.

Na konci roku dovezené první tři tramvaje nejezdí. Podle Lavičky je důvodem to, že DPMLJ poslední týdny finalizoval přípravy na převzetí autobusového provozu po společnosti BusLine a nebyla kapacita na instalaci informačního a odbavovacího systému. Tramvaje mají nahradit starší stroje. Podvozky rozchodu 1435 mm budou dále použity při změně rozchodu na tramvajové trati do Jablonce nad Nisou.

Liberecký dopravní podnik jde zatím cestou modernizací vlastních vozů, neboť nemalé finanční prostředky v je současné době třeba investovat do pokračování modernizace tramvajových tratí a do stabilizace provozu autobusů včetně modernizace zázemí v autobusových garážích. „Tato vozidla jsou řešením na zhruba pět let, než bude dokončena modernizace současných vlastních vozů,“ vysvětlil Lavička.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou Dopravní podnik města Olomouce DPMLJ DPMO T3R.P
16 komentářů