Levnější než dvě jízdenky na MHD. Liberecký kraj otevírá v centru parkovací dům, místo vyšlo na milion

Budova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Další parkovací dům vzniká o pár desítek metrů dál. Kvůli dotaci se přesune tramvajová zastávka.

Celodenní odstavení auta v novém parkovacím domě v centru Liberce bude levnější než dvě papírové jízdenky na městskou hromadnou dopravu v krajském městě.

Vyplývá to z dnes zveřejněného ceníku parkování v novém domě, který kraj postavil vedle krajského úřadu s evropskou dotací. Oficiálně ho vydává za P+R, tedy pro odstavení auta a pokračování veřejnou dopravou. Zatímco po celém světě se taková parkoviště staví na okrajích měst, dopravní experti z kraje se takové zařízení rozhodli postavit přímo v centru města. Několik desítek metrů od nového parkovacího domu je soukromý parkovací dům obchodního centra Forum Liberec, společnost Syner pak u svého sídla zahájila před několika dny stavbu dalších téměř 50 parkovacích míst. K otevření parkoviště dojde 2. ledna.

Kapacita parkovacího domu je 244 míst, celkem kraj vyšla na 246 milionů korun. Jedno parkovací místo tak vyšlo na více než milion korun. Zakázku získalo sdružení firem Metrostav DIZ a OHLA ŽS.

Pro veřejnost bude vyčleněno 100 míst, pro které bude mít kraj jednotný ceník: 60 korun za den bez ohledu na délku parkování. „Jedná se o systém P+R, máme tedy povinnost držet přibližně stejné ceny, které jsou v okolních parkovacích zónách,“ dodal hejtman Půta.

Přibližně = několikrát dražší

Od ledna město parkování zdraží. Nejdražší sazba v centru stoupne ze 40 na 80 Kč za hodinu. V nejlevnější zelené zóně se hodinová sazba navýší z 10 na 20 korun a denní parkování vyjde na 80 korun. Přímo před budovou krajského úřadu je žlutá zóna, kde se bude platit 40 korun za hodinu.

Parkovací dům je kvalitní stavbou z mnoha dalších hledisek, než je pouze počet parkovacích míst. Příkladem je oblast elektromobility a montáž rychlodobíjecí stanice, která jde ruku v ruce s trendem vývoje technického využití elektromobilů. Stavba má navíc zelenou střechu, což odpovídá současným ekologickým trendům,“ pochválil se Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Zda odpovídá současným trendům i přivádění další individuální automobilové dopravy do centra města, tisková zpráva neuvádí. K dispozici budou dvě rychlé a čtyři klasické dobíječky pro elektromobily. Současně jsou připravena k osazení dobíječkami ještě další čtyři místa.

Posun tramvajové zastávky kvůli dotaci

Kvůli dotaci se musí posunout i tramvajová zastávka Rybníček, aby byla splněna podmínka vzdálenosti parkovacího domu a nejbližší veřejné dopravy. K parkovacímu lístku je možnost využít zdarma MHD po dobu 75 minut. Taková nabídka může být výhodná i pro ty, kteří míří na běžky do Bedřichova: mohou zde odložit auto a dojet do Jizerských hor veřejnou dopravou zdarma. Vedlejší parkovací dům OC Forum nabízí o víkendech parkování na osm hodin zcela zdarma. Nejlevnější základní papírová jízdenka v liberecké MHD zdraží na 34 korun.

Nabídka využití jízdného do MHD zdarma v kombinaci s parkovacím lístkem bude pro cestující platit sedm dní v týdnu. V praxi řidič po zaparkování automobilu zmáčkne v automatu MHD tlačítko č. 3 za 0 korun a při případné kontrole se prokáže parkovacím lístkem i touto nulovou jízdenkou,“ dodal Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Stavbu bude mít ve své správě Krajská správa silnic Libereckého kraje. Parkovací dům bude fungovat v režimu 24/7. Šestipodlažní budova má dva vjezdy a výjezdy. Jeden bude ve spodním patře od kulturního domu, druhý z Náchodské ulice ve čtvrtém nadzemním podlaží.

Podoba budovy prošla architektonickou soutěží, ve které zvítězila společnost re:architekti studio s.r.o.

Budova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký kraj
Tagy liberec Liberecký kraj P+R P+R parkování
42 komentářů