Letiště vybuduje na staré Ruzyni novou plochu a přesune dráhu, za 750 milionů

Areál Jih Letiště Praha. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářAreál Jih Letiště Praha. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Letiště Praha chystá významnou investici v areálu Jih, kterému se někdy také říká stará Ruzyně. Jde především o částečné přemístění

Letiště Praha chystá významnou investici v areálu Jih, kterému se někdy také říká stará Ruzyně. Jde především o částečné přemístění pojezdové dráhy TWY R (Romeo) do nové pozice a zbudování nové odbavovací plochy. Celkové náklady odhaduje letiště na 754 milionů korun.

Letiště proměnu staré Ruzyně řadí mezi dílčí projekty, které souvisejí s chystaným rozšířením Terminálu 2 a výstavbou nové paralelní vzletové a přistávací dráhy. Areál Jih slouží především k odbavování privátních letů.

„Do zprovoznění paralelní dráhy bude TWY R fungovat jako pojezdová dráha na vzletovou a přistávací dráhu 12/30. Po zprovoznění paralelní dráhy a uzavření dráhy 12/30 se TWY R stane důležitou součástí celého nového systému pojezdových drah v oblasti Jih,“ uvedla mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

V rámci rozšíření stávající odbavovací plochy dojde i k proměně systému letadlových stání. Ze stávajících devíti stání pro letadla segmentu všeobecného letectví (General Aviation) vznikne šest stání pro letadla menšího typu (např. Gulfstream 550, Falcon 900, ale také CRJ-1000 nebo Embraer 195). Nová stání bude možno využít alternativně i jako tři stání pro letadla většího typu určená k osobní přepravě na pravidelných linkách (např. Airbus A320/321 nebo Boeing B737-800). Vznikne zde také jedno stání pro širokotrupá letadla, včetně Boeingu 747.

„Plocha tak nabídne více možností pro odbavení větších letadel. I nadále však počítáme s tím, že tato stání budou primárně používána pro odbavení privátních letů,“ doplnila Pavlíková. Podle ní oba projekty přispějí „k efektivnějšímu odbavení letadel s ohledem na rostoucí letecký provoz a ke zvýšení úrovně provozní bezpečnosti při odbavení širokotrupých letadel v oblasti Jih.“

Pokud proběhne výběrové řízení na zhotovitele stavby podle plánu, měla by se stavba uskutečnit v období červen 2020 až květen 2022. K přemístění TWY R do nové pozice by mělo dojít již během letošního roku, v příštím roce se stavba přesune na odbavovací plochu Jih.

Schéma areálu Jih, Letiště Praha. Pramen: Letiště Praha

Schéma areálu Jih, Letiště Praha. Pramen: Letiště Praha

Tagy areál Jih letiště praha stará Ruzyně
8 komentářů