dkv-spojujeme

Letiště San Francisco zakázalo prodej vody v plastových lahvích

Terminál letiště San Francisco International. Foto: Letiště San FranciscoTerminál letiště San Francisco International. Foto: Letiště San Francisco

Mezinárodní letiště v San Franciscu se dobrovolně připraví o část příjmů z jedné z nejpředraženějších komodit, které obchody na letištích

Mezinárodní letiště v San Franciscu se dobrovolně připraví o část příjmů z jedné z nejpředraženějších komodit, které obchody na letištích prodávají cestujícím: balené vody.

Od 20. srpna letiště zakáže prodej vody v plastových lahvích. Letiště to oznámilo na svých stránkách. Zákaz se týká prodeje v automatech i obchodech a restauracích. Letiště chce postupně dosáhnout toho, že nebude produkovat žádný odpad a snížit emise skleníkových plynů.

Cestující, kteří budou chtít vodu na palubu letadla nebo při čekání na odlet, si budou muset přinést vlastní lahev nebo koupit hliníkovou či skleněnou láhev na více použití. Letiště současně oznámilo, že instaluje do terminálu více než sto stojanů na doplnění vody.

Konec plastových lahví není úplně automatický a jen rozhodnutím letiště. Deník San Francisco Chronicle připomíná, že letiště jen plní rozhodnutí tamější radnice, která zakázala prodej plastových lahví ve všech obchodech, které jsou v městských budovách. Nedávno radnice zakázala používání plastových brček a přikázala používání kompostovatelného nádobí stánkařům.

Podle statistik se na letišti prodá ročně kolem 4 milionů lahví vody. Letiště tím přijde o část příjmů: nájemní smlouvy jsou na letištích s obchodníky postavené tak, že odevzdávají část tržeb přímo letišti.

Tagy San Francisco International SFO zákaz prodeje plastových lahví
91 komentářů