Letiště Praha zatím ze sedmimiliardového úvěrového rámce vyčerpalo 900 milionů

Letadlo TAP Air Portugal v Praze. Pramen: Letiště PrahaLetadlo TAP Air Portugal v Praze. Pramen: Letiště Praha

Díky rychlejšímu návratu cestujících letiště výrazně překročí miliardový zisk, který byl na loňský rok plánován.

Letiště Praha zatím z úvěrového rámce sedmi miliard korun, který si u konsorcia tří bank zajistilo na podzim 2021, spotřebovalo zhruba 900 milionů korun. Deníku Zdopravy.cz to sdělila mluvčí letiště Klára Divíšková. Úvěr lze čerpat do roku 2024.

Původně si letiště sedmimiliardovou úvěrovou linku pořídilo kvůli obavám o udržení provozu během covidových let. Nakonec ale i díky rychlému návratu cestujících v loňském roce čerpalo zatím jen stovky milionů.

„Z velké části přitom nebyly použity na financování provozu, ale do rozvoje a modernizace vybavení letiště, například na zabezpečení přistávacích a pojezdových drah,“ uvedla Divíšková. I v následujících letech hodlá podle ní letiště prostředky využít „na rozvojové a investiční projekty“. O dalším čerpání se má rozhodovat v únoru.

Smlouva s bankovním sdružením, které tvoří ČSOB, Všeobecná úverová banka a Raiffeisenbank, byla uzavřena začátkem října 2021. Ve středu pak byla doplněna o „zelenou“ doložku dle principů ESG (ekologicko-společenská odpovědnost firem).

V dodatku jsou vypočítány ekologické parametry, které se budou pravidelně vyhodnocovat, a při jejichž splnění se stávající financování letišti zlevní. Základním pilířem je postupné snižování uhlíkové stopy. Při splnění cílů bude stávající marže úvěru snížena o 0,02 procentního bodu.

Letiště Praha odbavilo za loňský rok 10,73 milionu cestujících, čímž více než dvojnásobně překonalo dva předchozí covidové roky. Za celý rok 2021 odbavilo 4,39 milionu cestujících, za rok 2020 pouhých 3,67 milionu. Naopak k rekordnímu roku 2019, kdy branami prošlo 17,8 milionu cestujících, má ještě daleko.

Díky rychlejšímu návratu cestujících oproti očekáváním bude nečekaně vysoký i loňský zisk. Na úrovni EBITDA (zisk před zdaněním, úroky a odpisy) byl na začátku roku 2022 naplánován zhruba na jednu miliardu korun. „Což bude vzhledem k výborným provozním výsledkům znatelně překročeno,“ doplnila Divíšková.

Tagy letiště praha úvěr
4 komentáře