Letiště Praha se vrací k odletovým postupům z předcovidové doby, některé obce musí počítat s návratem hlukové zátěže

Přistání na Letišti Praha. Foto: Letiště PrahaPřistání na Letišti Praha. Foto: Letiště Praha

Krok vysvětluje pražské letiště postupným návratem leteckého provozu.

Pražské letiště se od 1. dubna vrací k odletovým postupům platným v předcovidové době. K dočasnému pozastavení části protihlukových postupů pro odlet došlo v létě roku 2020 s ohledem na propad leteckého provozu v důsledku protipandemických opatření. Vyplývá to z dopisu starostům dotčených obcím, který má deník Zdopravy.cz k dispozici.

Během dne tak bude opět možný první odklon proudových letadel od osy přistávací a vzletové dráhy až po minutí stanovené vzdálenosti od letiště, nebo vystoupáním letadla do výšky 5 000 stop (1 524 metrů) dle principu „co nastane dříve“. U vrtulových letadel budou obnovena pravidla prvního možného odklonu od osy ranveje po vystoupání do výšky 3 200 stop (975 metrů).

Návrat k předcovidovým postupům sice podle letiště přinese mírný pokles hlukové zátěže v obcích Červený Újezd, Pavlov, Statenice, Únětice, Nouzov, Velké Přílepy a částích Unhoště a Roztok, avšak vrátí o něco vyšší hlukovou zátěž do oblasti Malých Kyšic, Nouzova, severního Suchdola, Klecan, Zdib a jižních Roztok.

Krok vysvětluje Letiště Praha postupným návratem leteckého provozu na úroveň předcovidové doby.

„Cílem opatření byla eliminace zbytečně omezujícího protihlukového postupu v době, kdy byl provoz minimální. Dalším přínosem byla úspora paliva a snížení emisí látek znečišťující ovzduší při odletu,“ vysvětlil mluvčí letiště Michal Procházka.

Tagy letiště praha prg
17 komentářů