Letiště Praha opraví za 150 milionů pentagon, chystá i výstavbu nové pojezdové dráhy

Pentagon, aneb křižovatka pěti pojezdových drah. Pramen: Letiště PrahaPentagon, aneb křižovatka pěti pojezdových drah. Pramen: Letiště Praha

Letiště Praha připravuje velkou investici do dráhového systému, když hodlá opravit takzvaný pentagon v centrální části letiště. Jde o jedinou

Letiště Praha připravuje velkou investici do dráhového systému, když hodlá opravit takzvaný pentagon v centrální části letiště. Jde o jedinou křižovatku pěti větví pojezdových drah na Ruzyni, odhadované náklady činí 151 milionů korun. Jde o nejdůležitější křižovatku na letišti.

„Oprava se uskuteční z důvodu končící životnosti stávajícího povrchu této křižovatky a novým prostorovým požadavkům na pohyb větších letadel,“ uvedla mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

Naposledy byla část této křižovatky opravována v roce 2012, kdy na původní podklad (převážně cementobetonový) byla položena šesticentimetrová vrstva z asfaltového betonu. Původní cementobetonová vozovka je z 60. a 80. let minulého století a podle Pavlíkové je na konci své životnosti.

„Rekonstrukce bude zahrnovat zpevněné plochy, dešťovou kanalizaci, nové světelné zabezpečovací zařízení včetně ovládání a monitoringu,“ doplnila mluvčí. Aktuálně je vypsán tendr, samotné stavební práce by měly trvat přibližně tři měsíce. Během nich bude pentagon pro dopravu uzavřen, letecký provoz bude veden po ostatních pojezdových drahách.

Letiště zároveň plánuje řadu dalších oprav pojezdových drah, letištních komunikací a manipulačních ploch. Například příští rok má dojít ke kompletní rekonstrukci manipulační plochy u hangáru C, o rok později se pak má stavět nová dvouhektarová manipulační plocha před hangárem G nebo nová pojezdová dráha TWY J, která vytvoří rychlý výjezd pro přistávající letadla přímo do prostoru odbavovacích stání mezi prsty C a B. Náklady přesáhnou 150 milionů.

Tagy letiště praha oprava pojezdová dráha
11 komentářů