Letiště Praha loni zvýšilo zisk na 1,5 miliardy, je na polovině doby před covidem

Letiště Praha, prst B, letadlo Emirates. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště Praha, prst B, letadlo Emirates. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Pro letošek vedení letiště očekává překročení hranice 16 milionů odbavených cestujících.

Společnost Letiště Praha loni vylepšila hospodářské výsledky, když vykázala čistý zisk 1,5 miliardy korun (předloni zisk činil 283 milionů). Provozní zisk EBITDA se loni meziročně zvýšil o 900 milionů na 3,1 miliardy. Oznámilo to dnes vedení letiště.

Výsledky hospodaření podle managementu pozitivně ovlivnil nárůst počtu cestujících, kterých v roce 2023 na Ruzyni odbavili 13,8 milionu. V roce 2022 to bylo 10,7 milionu cestujících.

Letiště loni investovalo zhruba 900 milionů korun. „Celou částku jsme pokryli z vlastních zdrojů. Největší investice se týkaly rekonstrukce pojezdových drah TWY Z a TWY H, které vyšly na 139 milionů korun a výstavby kabelovodu propojujícího areály sever a jih za 89 milionů korun,“ doplnil šéf letiště Jiří Pos.

Letiště Václava Havla Praha bylo v průběhu roku 2023 spojeno přímou linkou se 167 destinacemi díky nabídce 69 dopravců. Pro letošek vedení letiště očekává překročení hranice 16 milionů odbavených cestujících.

Provozně i finančně přitom stále výrazně zaostává za posledním předcovidovým rokem 2019. Provozní zisk (EBITDA) tehdy činil 4,5 miliardy korun, čistý zisk 3 miliardy. Letiště tehdy odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujících.

Letiště Praha patří státu, akcionářská práva vykonává ministerstvo financí, které je také příjemcem dividend. Vzhledem k velkým rozvojovým plánům letiště (především přístavbě a modernizaci terminálů za cca 22 miliard) oznámily letiště a ministerstvo „přizpůsobení dividendové politiky těmto plánům“.

Letiště navrhlo v příštích pěti letech odvody 20 procent ze zisku, po pěti letech by pak mělo mít dividendové prázdniny. Zhruba v té době by měla začít velká přístavba Terminálu 2, což bude de facto stavba nového terminálu. Investice má jít z vlastních zdrojů, případně úvěrů.

Tagy letiště praha
7 komentářů