Letiště Praha od prosince omezí provoz přes noc

Prázdné Letiště Václava Havla v neděli 15.3.2020. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comPrázdné Letiště Václava Havla v neděli 15.3.2020. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Osmihodinové omezení pravidelných letů má letišti pomoci snížit náklady.

Letiště Praha se chystá od 1. prosince přes noc zavřít pro pravidelné a charterové lety. Jde o reakci na současný nepříznivý vývoj v letecké dopravě. Státní firma tím chce ušetřit část nákladů v době, kdy prodělává kolem sta milionů korun měsíčně.

Plán na uzavření letiště v době od 22. hodiny do 6. hodiny ráno potvrdila mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková. „Vzhledem k prognózám jsme se rozhodli přizpůsobit leteckému provozu a od 1. prosince 2020 dočasně utlumit provoz letiště v noci primárně pro pravidelné linky a charterové lety s cestujícími,“ řekla Pavlíková. Letiště Praha už změnu oznámilo leteckým společnostem. „Jedná se o logický krok, jelikož reagujeme na aktuální složitou situaci a počet letů, který je v nočních hodinách minimální,“ dodala.

Vzhledem k současné situaci není jasné, kolika letů se omezení dotkne, letecké společnosti v posledních měsících svůj letový řád často mění. Půjde ale maximálně o jednotky letů denně.

Opatření kvůli úspoře nákladů

Podle Pavlíkové letiště zůstane i po zavedení tohoto opatření otevřené a bude i nadále odbavovat například cargo, privátní, technické nebo v případě potřeby také zpožděné, nouzové či jiné lety. Od tohoto kroku si slibuje výraznou úsporu  nákladů na personál a nákladů na provoz nevyužité letištní infrastruktury v nočních hodinách. O konkrétní podobě opatření se bude ještě rozhodovat. Zatím není jasné, zda například terminály budou přes noc uzavřeny, nebo ne.

Letiště již se začátkem pandemie přistoupilo k výrazným úsporám v celé řadě oblastí. „Díky dobrému hospodaření v minulých letech, excelentním provozním a hospodářským výsledkům a finančním rezervám je Letiště Praha schopné stávající krizi způsobenou pandemií onemocnění covid-19 přečkat, ale pochopitelně je nutné hledat i další úspory do budoucna,“ uvedla Pavlíková. Skupina Letiště Praha už přes léto propustila přes 670 lidí. Předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř uvedl na konci září v České televizi, že měsíčně prodělávají kolem sta milionů korun. Letiště proto muselo začít čerpat nový úvěr.

Kvůli současným vládním opatřením došlo na počátku týdne k uzavření všech salónků na letišti, stejně tak letištní restaurace Runway.

Tagy letiště praha prg
51 komentářů