dkv-spojujeme

Letiště povolí jiné firmě stavbu jednoho hangáru, touží po něm Smartwings

Nový hangár Letiště Praha a letoun A319 ČSA. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNový hangár Letiště Praha a letoun A319 ČSA. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Na pražském letišti se příští rok otevře dopravcům cesta k vlastnímu hangáru. Letiště nabídne lokalitu pro jeho výstavbu a nechá

Na pražském letišti se příští rok otevře dopravcům cesta k vlastnímu hangáru. Letiště nabídne lokalitu pro jeho výstavbu a nechá zájemce soutěžit o právo užívání na 30 let.

Nový hangár vyroste v zabezpečené zóně jižní části letiště nedaleko stávajících hangárů, které využívá firma Czech Airlines Technics. Ta je dcerou Letiště Praha pro údržbu letadel.

„Velikost hangáru je limitována maximální zastavitelností území v této části letiště a odpovídá plošným nárokům pro hangárování dvou letadel kategorie C,“ uvedl mluvčí letiště Roman Pacvoň. Do kategorie C spadá většina letadel využívajících pražské letiště, jde o běžné stroje typu A319 či B737.

O vlastní hangár na letišti už léta usiluje společnost Smartwings (donedávna Travel Service). Podle dřívějších vyjádření by jí hangár sloužil především pro takzvanou lehkou neboli traťovou údržbu, firma si od toho slibuje úspory. „Ano, máme zájem,“ potvrdila mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Podle Pacvoně letiště očekává, že dokončí výběr partnera pro výstavbu hangáru v příštím roce.

Samo letiště letos zprovoznilo vlastní nový hangár S pro traťovou údržbu, čímž uvolnilo mechanikům Czech Airlines Technics kapacitu v největším hangáru F, kde probíhá těžká údržba letadel. Do budoucna chce letiště zbudovat i nový obří hangár G, který by pojal i širokotrupá letadla. Ta se zatím na letišti do žádného přístřešku nevejdou.

Tagy letiště praha smartwings
Žádné komentáře