Letiště Londýn Stansted projde rozšířením, terminál dostane přístavbu

Londýnské letiště Stansted. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLondýnské letiště Stansted. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Progresivní londýnské letiště získá větší prostory i modernější vybavení k pokrytí očekávaného růstu.

Londýnské letiště Stansted, na které každý týden odlétá i několik spojů z Česka, se chystá na velkou expanzi. Současný hlavní terminál dostane třípatrovou přístavbu směrem k odbavovací ploše, což zvýší celkovou plochu objektu o 16,5 tisíce metrů čtverečních.

„Stansted vstupuje do nové etapy své historie, protože se snažíme odbavit více cestujících než kdykoliv předtím. Víme, že budeme hrát klíčovou roli při plnění budoucích kapacitních potřeb Londýna,“ komentoval expanzi výkonný ředitel letiště Gareth Powell.

Projekt rozšíření zahrnuje prostornější a kapacitnější odletovou halu, nové obchody a restaurace. Součástí investice budou také moderní odbavovací přepážky a bezpečnostní skenery nové generace. Podle tiskové zprávy se každý krok při průchodu letištěm zlepší, od odbavení až po imigrační kontrolu.

Letiště Stansted je třetím největším londýnským letištěm podle počtu odbavených cestujících. Po pandemii se dokázalo nejrychleji otřepat, za posledních 12 měsíců odbavilo více než 27 milionů cestujících. Díky expanzi se má jeho kapacita ve špičkách ještě zvýšit, nové prostory mu pomohou pokrýt očekávaný růst.

Právě v exponovaných časech je na Stanstedu nedostatečná kapacita nejvíce pozorovatelná. Cestující musejí v takových chvílích očekávat dlouhé fronty na bezpečnostní i imigrační kontrole. Viditelné je i opotřebované či zastaralé vybavení.

Londýnskému letišti dominují nízkonákladoví dopravci, především Ryanair. S ním lze ze Stanstedu denně letět do Prahy a několikrát týdně také do Brna a Ostravy. V minulosti bylo krátce možné využít i přímé spojení do Pardubic. Samozřejmostí jsou také linky na Čechy využívaná letiště v Polsku, Rakousku a Slovensku.

Letiště Londýn Stansted po rozšíření.Zdroj: London Stansted Airport

Letiště Londýn Stansted po rozšíření.
Zdroj: London Stansted Airport

Tagy Londýn Londýn Stansted Stansted STN
19 komentářů