Letiště Košice odbavilo 161 655 dovolenkářů, na zimu přijde o spojení s Varšavou

Letiště v Košicích. Foto: Letiště KošiceLetiště v Košicích. Foto: Letiště Košice

Od začátku roku prošlo branami letiště v Košicích 446 065 cestujících.

Košické letiště přilákalo během léta 161 655 dovolenkářů. Pro srovnání, v „předpandemickém“ roce 2019 odbavilo na charterových letech 184 742 cestujících, což bylo nejvíce v jeho historii. Celkově prošlo letištěm za prvních devět měsíců letošního roku 446 065 cestujících. Cestovní kanceláře nabízely během letní sezóny odlety z Košic do 10 destinací v sedmi zemích.

I v Košicích vedla co do popularity turecká Antalya s 65 753 pasažéry. Druhé místo patřilo kyperské Larnace s 20 938 cestujícími. Lety na Rhodos využilo 14 825 pasažérů. Všechny lety z Košic k moři byly podle vyjádření letiště vytížené ve stejné míře jako před pandemií.

V rámci skupiny ovládané vídeňským letištěm, do které patří kromě Vídně ještě letiště na Maltě a v Košicích, jsou na tom Košice s propadem nejlépe.

V současnosti se Letiště Košice připravuje na zimní letový řád. Během něho nabídne spojení do 6 destinací. Austrian Airlines obslouží dvanáctkrát týdně linku do Vídně. Ryanair bude létat pětkrát týdně na londýnské letiště Stansted. Do Prahy, Liverpoolu a Dublinu s ním zamíří cestující z východu Slovenska dvakrát týdně. Wizz Air spojí Košice s londýnským letištěm Luton pětkrát týdně.

Během letní sezóny létal nízkonákladový dopravce Ryanair z Košic ještě do Vídně a na varšavské letiště Modlin. Druhou jmenovanou linku přerušil ještě před koncem aktuálního letového řádu, Vídeň končí 28. října. Zatímco spojení s Vídní si Košice díky Austrianu udrží, o Varšavu díky přerušení linek LOTu i Ryanairu na zimu přijdou.

Tagy KSC Letiště Košice
7 komentářů