Letiště Brno letos roste o deset procent, červenec byl rekordní

Boeing 737-800 společnosti Ryanair v Brně. Foto: Letiště BrnoBoeing 737-800 společnosti Ryanair v Brně. Foto: Letiště Brno

Letiště Brno-Tuřany má z hlediska počtu pasažérů nakročeno k úspěšnému roku. Za prvních sedm měsíců odbavilo 288 tisíc cestujících, což

Letiště Brno-Tuřany má z hlediska počtu pasažérů nakročeno k úspěšnému roku. Za prvních sedm měsíců odbavilo 288 tisíc cestujících, což představuje desetiprocentní meziroční růst. Červenec byl přitom s více než 117 tisíci cestujících vůbec nejúspěšnějším měsícem v historii letiště. Letiště Brno to dnes oznámilo v tiskové zprávě.

„Pokud se nestane nic nečekaného, tempo růstu bychom měli udržet až do konce roku,“ uvedl vedoucí přepravního provozu Letiště Brno Radek Lang. Letiště by se tak mohlo na konci roku výrazně přehoupnout přes hranici půl milionu cestujících, kterou loni po letech překročilo jen těsně.

Z Brna letos létají tři pravidelné linky – do Londýna (Stansted), Milána (Bergamo) a od dubna také do Berlína. Všechny obsluhuje letecká společnost Ryanair. Největší provoz na letišti připadá na letní sezónu, které vládnou chartery. Největší zájem je tradičně o lety z a do Řecka, Bulharska nebo Egypta.

Vedení letiště chce přitom přilákat další pravidelné linky. Spojilo se za tím účelem s vyhledávačem leteckých spojení Kiwi.com, který letišti dodává data o zájmu cestujících. „Rovnou říkám, že to bude stále běh na dlouho trať, ale dostali jsme do rukou poměrně silné náboje,“ uvedl šéf letiště Milan Kratina.

Letišti se dlouhodobě nedaří rozšířit síť pravidelných linek. Loni například zkrachoval avizovaný velký rozvoj pravidelných linek ve spolupráci s rumunskou společností Blue Air, z letového řádu navíc zmizela linka do Mnichova, neboť zkrachovala společnost BMI Regional. Jihomoravský kraj proto vypsal výběrové řízení na nového dopravce, nikdo se však nepřihlásil.

Provozovatelem letiště je společnost Letiště Brno ze skupiny Accolade.

Tagy Letiště Brno
29 komentářů