Letěli do Düsseldorfu, přistáli v Edinburghu. BA odvezly cestující omylem jinam

Letadlo Bae 146-200 společnosti WDL Aviation. Foto: Roland Nussbaumer [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)]Letadlo Bae 146-200 společnosti WDL Aviation. Foto: Roland Nussbaumer [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)]

Cestující na ranní lince British Airways z londýnského letiště City do německého Düsseldorfu čekalo překvapení. Dopravce je omylem odvezl do

Cestující na ranní lince British Airways z londýnského letiště City do německého Düsseldorfu čekalo překvapení. Dopravce je omylem odvezl do Edinburghu. Aerolinky vysvětlily omyl chybou v přípravě letové dokumentace.

Na chybu upozornila jako první BBC.  Šlo o let BA3271. Cestující se o chybě dozvěděli až poté, co je posádka po přistání přivítala v Edinburghu. Zatímco si cestující zprvu mysleli, že jde o vtip, brzy zjistili, že není. Kapitán letadla se po přistání zeptal cestujících, ať zvednou ruce ti, kteří chtěli letět do Düsseldorfu. Přihlásili se všichni. Po dvou hodinách se letadlo vydalo ze Skotska do Německa.

Šlo o let provozovaný po značkou British Airways německou aerolinkou WDL Aviation s letadlem BAe 146-200. Obě firmy teď řeší, u koho se stala chyba. Zjevně došlo k záměně letové dokumentace.

Podle některých cestujících posádka ani zaměstnanci letiště nekontrolovali při nástupu vstupenky na palubu. Stejné letadlo letělo v neděli večer do Edinburghu a zpět. British Airways se za chybu omluvily, v prohlášení uvedly, že vyšetřují příčiny chyby.

Podobné zmatky, kdy letadlo skončí jinde, než mělo, nejsou v letectví až tak výjimečné. Velmi často ale dochází k tomu, že piloti omylem přistanou na jiném letišti v blízkosti toho, kam měli letět. To ale není případ dnešního dne, kdy letěli zcela opačným směrem.

Podle očekávání si z chyby British Airways udělal legraci i Ryanair.

Tagy BA3271 British Airways chyba pilotů WDL Aviation
45 komentářů