Letecký provoz v Praze se kvůli údržbě hlavní dráhy přesune nad město

Přistání na hlavní dráze pražského letiště. Pramen: Letiště PrahaPřistání na hlavní dráze pražského letiště. Pramen: Letiště Praha

Přesouvání provozu má skončit až s vybudováním nové paralelní ranveje, stavba se ale řadu let odkládá a je v nedohlednu.

Letecký provoz na Letišti Václava Havla Praha bude na přelomu dubna a května převeden na vedlejší dráhu (12/30). Na hlavní vzletové a přistávací dráze (06/24) a souvisejících plochách bude v termínu od 24. dubna do 5. května probíhat plánovaná údržba a kalibrace radionavigačních zařízení.

K převedení na vedlejší dráhu bude docházet dle počasí v časech mezi osmou hodinou ráno a šestou hodinou večer. Vedlejší dráha je k té hlavní téměř kolmá, takže provoz se přesune nad hustě osídlené části Prahy a Kladenska.

„Kromě pravidelné předsezonní údržby dojde i na pravidelné geodetické ověřovací měření, kontrolu světelného zabezpečovacího zařízení a již zmíněné kalibrace radionavigačních zařízení,“ uvedl ředitel provozu letištních ploch Václav Válek.

Směr provozu na vedlejší dráze (odlet směr Praha, nebo Kladno) bude závislý na aktuálních meteorologických podmínkách, především větru. Preferovaný směr je podle vedení letiště přistání od Prahy a vzlet na Kladno.

Pravidelná údržba dráhového systému se na Letišti Václava Havla Praha provádí dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim. Přesouvání provozu má skončit až s vybudováním nové paralelní ranveje, stavba se ale řadu let odkládá a je v nedohlednu. Podle aktuálního harmonogramu by měla proběhnout po roce 2030.

Tagy letiště praha ranvej vzletová a přistávací dráha
23 komentářů