Letecký provoz v Praze se kvůli údržbě hlavní dráhy přesune nad město

Přistání na Letišti Praha. Foto: Letiště PrahaPřistání na Letišti Praha. Foto: Letiště Praha

Do budoucna je podle letiště jediným řešením výstavba paralelní vzletové a přistávací dráhy.

Letecký provoz na ruzyňském letišti se na více než tři měsíce přesune na vedlejší ranvej 12/30. Důvodem je pravidelná údržba a odložené opravy hlavní dráhy 06/24. Vedlejší dráha je k té hlavní téměř kolmá, takže provoz se přesune nad hustě osídlené části Prahy a Kladenska. Na vedlejší dráhu se přesune i webová kamera, díky které lze on-line sledovat provoz na letišti.

Práce na hlavní dráze budou probíhat od 28. března do 1. července. Kromě pravidelné údržby, jako je třeba odgumování nebo výsprava povrchu, dojde i na rekonstrukci pojezdové dráhy B vedoucí na ranvej.

Vedlejší dráha bude v provozu ve své plné délce 3 250 metrů. „Jsme si vědomi toho, že využívání vedlejší dráhy nevhodně zvýší provoz letadel nad hustě osídlenými oblastmi, ale jediným systémovým řešením do budoucna je realizace projektu paralelní dráhy,“ uvedl šéf letiště Jiří Pos.

Plánované uspořádání ranvejí na Letišti Praha

Plánované uspořádání ranvejí na Letišti Praha

Směr provozu na vedlejší ranveji bude závislý na aktuálních meteorologických podmínkách, především větru. Preferovaný směr podle letiště je přistání od Prahy a vzlet na Kladno.

Tagy letiště praha ranvej vzletová a přistávací dráha
29 komentářů