Letecké opravny v Pardubicích nevzniknou, soukromý investor dostal od letiště stopku

Letiště Pardubice. Zdroj: Facebook.com - Pardubice airport - letiště PardubiceLetiště Pardubice. Zdroj: Facebook.com - Pardubice airport - letiště Pardubice

Ztrátové letiště mohlo mít z nájemného šest milionů ročně.

Plánované servisní centrum dopravních letadel v těsném sousedství terminálu pardubického letiště nevznikne. Provozovatel civilní části letiště, společnost East Bohemian Airport (EBA), vypověděla společné memorandum se soukromým investorem, firmou Aeropartner. Informovala o tom Česká televize.

Společnost podnikatele Richarda Santuse chtěla na letišti podle informací ČT postavit halu asi za 600 milionů korun. Zaměstnávala by okolo stovky leteckých mechaniků. Roční výnos z nájemného byl odhadován na šest milionů korun. Z plánu, který ve své reportáži televize ukázala, je zakreslen hangár pro tři letadla velikosti Airbusu A320. Větší jsou už jen v Praze a Ostravě.

Ve výpovědi memoranda z roku 2022, kterou má ČT k dispozici, chybí jakékoliv zdůvodnění. Předseda představenstva EBA Jindřich Tauber televizi řekl, že stavba hangáru by sebrala 300 až 400 parkovacích míst, přičemž rizika převažují nad krátkodobým ziskem.

„Nechali jsme si zpracovat ekonomickou analýzu a analýzu bezpečnostních rizik a nevyšlo nám to příznivě,“ uvedl Tauber.

Podle primátora nulový přínos pro obyvatele města

Primátor Pardubic Jan Nadrchal dodal, že pro obyvatele města by měl projekt nulový přínos. Letecké opravny přitom standardně vytváří lukrativní pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou.

Aeropartner se zaměřuje na soukromé lety malými letadly a jejich údržbu. S opravnami v rozsahu, jaký plánoval v Pardubicích, zkušenosti nemá.

Dlouhodobě ztrátové letiště

„V životě by mě nenapadlo, že se takhle jednoduše vydělaných peněz letiště dobrovolně zřekne. Vadí mi, že dva roky se na něčem společně dohadujeme a najednou je stop komunikační,“ řekl Richard Santus pro ČT.

Jak již deník Zdopravy.cz informoval, EBA skončila za loňský rok ve ztrátě 41,4 milionu korun. Meziročně si firma pohoršila o více než 10 milionů korun, ve srovnání s rokem 2021 pak dokonce o 14 milionů. Do dlouhodobě ztrátového letiště navíc zamíří další peníze z veřejných prostředků. Město a kraj mu jako akcionáři stejně jako v minulosti pomohou zvýšením základního kapitálu 20 miliony korun

Čím dál ztrátovější. Kraj a město do pardubického letiště vloží dalších 20 milionů

Pardubické letiště vloni odbavilo 123 tisíc cestujících. Kvůli výluce letové dráhy to bylo asi o 5 tisíc méně pasažérů než v roce 2022. Civilní letiště působí na armádním zázemí. Armáda pravidelně provádí údržbu svého areálu, výluku loni naplánovala na tři měsíce. Armádní provoz se přesunul na jiná letiště, civilní provoz byl zastaven.

Tagy Aeropartner East Bohemian Airport EBA Letiště Pardubice PED
21 komentářů