Komplikace pro 180 tisíc cestujících. EasyJet ruší 1700 letů přes léto

A320neo společnosti easyJet na letišti Luton. Foto: James / Flickr.comA320neo společnosti easyJet na letišti Luton. Foto: James / Flickr.com

Počet rušených letů odpovídá jednomu dni provozu během tří měsíců.

Britská letecká společnost easyJet nechala vzpomenout cestující na kritickou situaci z loňského léta, kdy dopravci museli rušit tisíce letů jen pár dnů či týdnů před odletem kvůli nedostatku personálu. Firma oznámila, že zruší v hlavní sezóně celkem 1 700 letů. Vysvětluje to obavami z problémů s řízením letového provozu v Evropě.

Rušení se týká spojů napříč celou sítí dopravce v červenci, srpnu a září. Jde zejména o spoje z Velké Británie, konkrétně z letiště Gatwick v Londýně. Podle dopravce se podařilo 95 % cestujících přesunout na jiné lety. I tak jde pro zhruba 180 tisíc lidí o velké komplikace, na jejich lety navazovaly další služby na dovolených, například ubytování nebo pronájem aut.

Dopravce ve svém prohlášení uvedl, že objem zrušených letů odpovídá zhruba jednomu dnu provozu v tříměsíčním období. Podle dopravce jde i o preventivní opatření kvůli obavám z možných stávek řídících leteckého provozu v různým zemích.

Eurocontrol nedávno varoval cestující před náročným létem. Na mnoha klíčových letištích totiž v následujících měsících očekává přetížení letového provozu.

Vzdušný prostor pro civilní leteckou dopravu v Evropě nyní omezuje válka na Ukrajině. V některých částech Evropy se navíc řízení letového provozu potýká s nedostatkem zaměstnanců a hrozbou stávek.

Tagy easyjet Eurocontrol rušení letů
5 komentářů