Letecká doprava je v Evropě na 35 % loňského provozu, do Prahy se vrací Turkish a Aegean

Airbus A320 společnosti Aegean Airlines v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A320 společnosti Aegean Airlines v Praze. Foto: Letiště Praha

Letecká doprava v Evropě se dostala zatím na 35 % loňského provozu podle počtu letů, které se uskuteční za jeden

Letecká doprava v Evropě se dostala zatím na 35 % loňského provozu podle počtu letů, které se uskuteční za jeden den. Obnova letectví postupně pokračuje v Praze, další tři dopravci oznámili tento týden návrat na Ruzyni.

Data o počtech letů zveřejnil na svých stránkách Eurocontrol. Jde pouze o data za počet pohybů letadel v evropském vzdušném prostoru, ne o počet cestujících.

Provoz je v porovnání s loňským rokem stále výrazně nižší, v porovnání s předchozími týdny ale rychle roste. Například Ryanair za poslední dva týdny vypravil o 1 905 % více letů než před dvěma týdny, což je ale dáno tím, že do té doby prakticky nelétal. V týdenním porovnání za posledních sedm dní provoz v Evropě stoupl o 38 %. Nárůst hlásí i Řízení letového provozu: ještě 1. června proletělo českým vzdušným prostorem 375 letadel, 1. července 655.

Letecké společnosti pokračují v ohlašování návratu přímých letů do Prahy. Za poslední dva dny oznámily obnovu provozu tři dopravci: Ukraine International, Aegean Airlines a Turkish Airlines.

Aegean Airlines vrací do provozu linku do Atén už v sobotu 4. července. Další let má naplánován na další sobotu, poté začne létat třikrát týdně, od srpna čtyřikrát.

Návrat chystají také Turkish Airlines s linkou do Istanbulu. Od 15. července budou létat pětkrát týdně, nepoletí v sobotu a úterý. Na linku počítají si Airbusem A320.

Od 2. srpna začne létat do Prahy také Ukraine International Airlines. Zatím na lince do Kyjeva nabídnou spojení dvakrát týdně.

Tagy Aegean Airlines Eurocontrol letiště praha obnovení provozu po pandemii koronaviru turkish airlines Ukraine International Airlines
Žádné komentáře