Letadla ČSA a Smartwings budou létat do Číny podle potřeby, řekl vicepremiér

Nakládka zdravotnického materiálu v Šanghaji. Foto: ČSANakládka zdravotnického materiálu v Šanghaji. Foto: ČSA

Čtyři dny poté, co odletěla letadla ČSA a Smartwings směr Čína, přistálo dnes první v Praze. Přes tři dny čekala

Čtyři dny poté, co odletěla letadla ČSA a Smartwings směr Čína, přistálo dnes první v Praze. Přes tři dny čekala letadla v Rusku na povolení letu do Číny. Důvody zdržení jsou přitom stále nejasné.

Airbus A319 ČSA odstartoval v 19:38 z Novosibirsku, kde dotankoval po letu ze Šanghaje. V Praze přistál v 1:13. Do Šanghaje už odletěl Boeingu 737-900 Smartwings, který má ve 3:30 středoevropského času zítra odletět z Novosibirsku. Dodávku roušek odvezou hasiči z Prahy do skladu v Pardubicích, řeklo ministerstvo dopravy.

„Je dobře, že se české letecké společnosti zapojily do přepravy potřebného zdravotnického materiálu. V následujících dnech a týdnech se tak budou letadla ČSA a Smartwings podle potřeby několikrát otáčet a přivážet desítky tun roušek, respirátorů, ochranných obleků a snad se podaří sehnat také plicní ventilátory. Zaměstnanci Smartwings Group zaslouží poděkování a mají moji podporu,“ řekl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček.

Není ale jasné, kdy se uskuteční jiné lety. Mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková uvedla, že čekají na další pokyny, firma má smlouvu se státem na celkem sedm letů.

Nasazení letadel Smartwings a ČSA vyvolává stále řadu otázek, zejména pak proč musela jejich letadla tak dlouho čekat na povolení. Šéf Slavie a propagátor vztahů Česka s Čínou Jaroslav Tvrdík, který v letectví v minulosti dovedl ČSA svojí velkorysostí až na hranu krachu, uvádí jako důvod přetížené letiště v Šanghaji a nedostatek volných slotů. V mezidobí od jeho výroků přistál ale v Šanghaji například letoun Air Serbia. Srbsko se v poslední době velmi orientuje na kladné vztahy s Čínou. Vyjádření českých úřadů ke zpoždění stále zjišťujeme.

Podle Dufkové bylo zdržení způsobeno kombinací vyřízení všech povolení. „Původně byl řešen jako humanitární let, ale čínská strana si vyžádala, aby byl schvalován jako komerční, což znamenalo složitější schvalovací proces,“ vysvětlila.

Potřebný ochranný materiál objednává Ministerstvo vnitra spolu s Ministerstvem zdravotnictví, Ministerstvo dopravy a Ministerstvo zahraničních věcí pomáhají Českým aeroliniím a Smartwings vyřídit všechna potřebná povolení od čínských leteckých úřadů,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Vykládka zdravotnického materiálu v Praze. Foto: ČSAVykládka zdravotnického materiálu v Praze. Foto: ČSAVykládka zdravotnického materiálu v Praze. Foto: ČSAVykládka zdravotnického materiálu v Praze. Foto: ČSANakládka zdravotnického materiálu v Šanghaji. Foto: ČSANakládka A319 Českých aerolinií v Šanghaji. Foto: ČSA
Tagy České aerolinie ČSA letecký most Česko - Čína smartwings
38 komentářů