Letadla byla loni rekordně plná. Největší obsazenost hlásí dopravci v Evropě

Pojíždění letadel na největším evropském letišti Londýn - Heathrow. Foto: Heathrow AirportPojíždění letadel na největším evropském letišti Londýn - Heathrow. Foto: Heathrow Airport

Rekordní rok letecké dopravy, který naznačovala čísla od aerolinek i letišť, definitivně potvrdily poslední statistiky mezinárodního sdružení leteckých dopravců (IATA).

Rekordní rok letecké dopravy, který naznačovala čísla od aerolinek i letišť, definitivně potvrdily poslední statistiky mezinárodního sdružení leteckých dopravců (IATA).

Loni letadlem letělo 4,3 miliardy lidí. Podle dat IATA loni jeden ze základních ukazatelů kondice letecké dopravy – využité sedačkové kilometry (RPK) stoupl o 6,5 %, což je mírné zpomalení oproti růstu o 8 % v roce 2017. Nabízená kapacita dopravců stoupla o 6,1 %.

Ukazatelem zájmu o létání je i průměrná obsazenost letadel. Ta loni stoupla o 0,3 procentního bodu na 81,9 %. V praxi to znamená, že na každém letu bylo v průměru volná jen necelá pětina sedaček. Nejvytíženější jsou letadla v Evropě, kde dosáhla obsazenost 85 %.

Rok 2018 byl dalším rokem silné poptávky cestujících, letectví podporovalo růst globální ekonomiky. Čekáme podobná čísla, i když možná mírně horší, letos,“ uvedl Alexandre de Juniac, šéf IATA. Podle něj výsledky můžou zhoršit především nejistoty z Brexitu a napětí v americko-čínských vztazích.

Růst hlásily za loňský rok všechny regiony, největší skok podle očekávání zaznamenaly dopravci v Asii. Jen v Severní Americe a Africe ale doprava rostla loni rychleji než v roce 2017. V Evropě letecká doprava vzrostla o 6,6 %.

Tagy IATA statistiky letecké dopravy 2018
10 komentářů