Lázně Bohdaneč po letech dosáhly zákazu tranzitu nákladních aut

Zákaz vjezdu nákladních aut v Lázních Bohdaneč. Foto: Pardubický krajZákaz vjezdu nákladních aut v Lázních Bohdaneč. Foto: Pardubický kraj

Kraj převzal silnici I. třídy do své správy, jinak by na ní nešla zakázat tranzitní doprava.

Pardubický kraj zakázal průjezd nákladním autům městem Lázně Bohdaneč. Roky snahy místních o omezení provozu nakonec musel kraj vyřešit tím, že převzal původně silnici I. třídy vedoucí obcí do své správy. Řidiči nákladních automobilů si přes Chýšť, Voleč, Rohovládovu Bělou, Bukovku a Lázně Bohdaneč zkracovali cestu.

Tranzitní doprava pro auta nad 12 tun je nově zakázána v úseku Lázně Bohdaneč – D11. „Na silnici první třídy není možné cedule se zákazem vjezdu pro tranzitní dopravu osadit, a proto jsme se rozhodli, že si silnici převezmeme do naší správy. Chtěli jsme si ji ale převzít v co nejlepším stavu, proto byl proces převzetí delší, než jsme čekali,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš. Místo silnice I/36 nese nyní komunikace číslo II/211.

Kraj při jednáních s ministerstvem dopravy získal finanční prostředky na zvýšení bezpečnosti v úseku Lázně Bohdaneč – D11 pomocí položení tichého koberce a vybudováním vjezdových bran. Podle Kortyše řešení situace pomohly i samosprávy Lázní Bohdaneč a Rohovládové Bělé.

Průtah městem nyní prochází opravou, zatím je hotová nejdelší etapa: od mlýnů po okružní křižovatku. „Čekají nás ještě další tři etapy: od okružní křižovatky k mostu přes rajskou struhu, rekonstrukce mostu a úsek od mostu ke konci města směr Pardubice. Se zahájením počítáme v jarních měsících příštího roku,“ dodal místostarosta města Lázně Bohdaneč Josef Štěpanovský.

V návaznosti na zákaz vjezdu tranzitní dopravy se plánuje také vybudování nové okružní křižovatky v Rybitví. „To povede k větší bezpečnosti a zklidnění dopravy. Cedule se zákazem vjezdu se pak posune až na tuto křižovatku, která mimo jiné bude přizpůsobena tomu, aby se na ní mohla zbloudilá nákladní vozidla otočit,“ upřesnil Kortyš.

Tagy Lázně Bohdaneč Pardubický kraj zákaz tranzitu nákladních aut
32 komentářů