Lanovka na Sněžku o třetinu podražila. Provozovatel opět využívá hlavní sezóny

Lanovka na Sněžku, vrcholová stanice. Foto: www.lanovkasnezka.czLanovka na Sněžku, vrcholová stanice. Foto: www.lanovkasnezka.cz

Zpáteční jízdenka vyjde nově na 680 korun. Nižší ceny se vrátí v září.

Stejně jako v covidovém roce 2021 využívá provozovatel lanovky na Sněžku hlavní sezóny, aby dohnal výpadky příjmů. Pandemii letos nahradila prudká inflace a zdražování vstupů. Náčelník lanovky věří, že se to na návštěvnosti neprojeví.

Prázdninový ceník platí na oba letní měsíce, od začátku školního roku ceny opět o třetinu klesnou na původní úroveň. Zatímco nejdražší varianta zpáteční cesty na Sněžku vyjde dospělého na 680 korun, při zkrácení jízdy jen na Růžovou horu bude jízda o dvě stovky levnější. Polovinu pak ušetří ti, co vyrazí na zpáteční cestu pěšky. 

Slevy pak mají i turisté ubytovaní v Peci pod Sněžkou a přilehlém údolí, a to díky Kartě hosta, kterou jim hotely poskytují. Kompletní ceník je k dispozici zde.

Podle náčelníka lanovky Jiřího Špetly vzrostly náklady na provoz za poslední roky o miliony korun. „Když porovnáme náklady na provoz lanovky v období před covidem a nyní, tak například v roce 2019 činily náklady 22 milionů 656 tisíc. A v loňském roce už byly náklady 28 milionů,“ citoval Špetlu Český rozhlas Hradec Králové.

Pro srovnání: až do roku 2021 platili dospělí za jízdu až na vrchol 230 korun, za zpáteční dali 430.

„Zdražilo všechno“

Rozdělení sezóny na hlavní a vedlejší pomůže podle Špetly vyrovnat nárůst cen veškerých vstupů, které mají. „Od elektrické energie, přes mzdy až po ceny náhradních dílů,“ dodal.

Lanovka je v provozu denně od 8:00 do 19:00 v závislosti na počasí. Patří městu Pec pod Sněžkou, má dva úseky: dolní vede z Pece na Růžovou horu a horní z Růžové hory na Sněžku s celkovou délkou dráhy kolem 3,5 kilometru. 

Z hlediska převýšení je v Česku nejextrémnější kabinovou lanovkou. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů.

I kvůli lanovce patří vrchol Sněžky k místům, která jsou v Krkonoších nejvíce přetížena z pohledu počtu návštěvníků. Krkonošský národní park na vrcholu opět vybudoval zábrany, aby lidé nevstupovali do chráněných míst.

Tagy ceny jízdenek Lanová dráha Pec pod Sněžkou - Sněžka lanovka Pec pod Sněžkou Sněžka
99 komentářů