Lanová dráha na Petřín nebude tři týdny jezdit, projde jarní revizí

Lanovka na Petřín. Pramen: DPPLanovka na Petřín. Pramen: DPP

DPP chystá nákup nových vozů pro lanovku, designérskou soutěž ale nedávno pro nezájem tvůrců zrušil.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) provede během následujících třech týdnů pravidelnou jarní údržbu lanové dráhy Újezd – Petřín. Provoz bude přerušen od pondělí 21. března do pátku 8. dubna.

„V rámci pravidelné jarní revize a údržby lanovky na Petřín musíme provést především nezbytnou kontrolu drážního tělesa. Vzhledem k vlastnostem a pohybu petřínského kopce provedeme nová přesná geodetická měření jednotlivých prvků trati včetně rozchodu kolejí a dalších součástí kolejového svršku. Kromě toho například vyčistíme navíjecí komory či osvětlení tratě a stanic, a před opětovným otevřením proběhne generální úklid celé lanovky,“ uvedl vedoucí lanovky Pavel Kejha.

Lanovou dráhu čeká i kontrola a servis technologického zařízení včetně doplnění maziva, kontrola a měření lan či výměna horní nápravy na voze č. 1.

Lanovka na Petřín je vytíženější během letní sezóny (duben až říjen), kdy v běžném roce v průměru přepraví 250 tisíc cestujících za měsíc. Loni to bylo o zhruba 40 % méně. V zimní sezóně (listopad – březen) to v běžném roce je v průměru 120 tisíc cestujících měsíčně, loni v průměru jenom 40 tisíc. Důvodem je hlavně úbytek turistů v Praze kvůli covidu.

DPP chystá nákup nových vozů pro lanovku, designérskou soutěž ale nedávno pro nezájem tvůrců zrušil.

Tagy dpp Lanovka Petřín
2 komentáře