KŽC Doprava opustila topírnu Zásmuky kvůli padající střeše, SŽDC ji nejspíš zbourá

Topírna Zásmuky. Autor: KŽC DopravaTopírna Zásmuky. Autor: KŽC Doprava

Společnost KŽC Doprava se minulý týden vystěhovala po dlouhých letech z výtopny Zásmuky. Důvodem je skutečnost, že střecha budovy hrozí

Společnost KŽC Doprava se minulý týden vystěhovala po dlouhých letech z výtopny Zásmuky. Důvodem je skutečnost, že střecha budovy hrozí zřícením. „Dobrovolně odcházíme, protože to nemá cenu riskovat,“ uvedl šéf KŽC Doprava Bohumil Augusta. Firma zde uchovávala historický motorák, který provozuje v létě na zdejší trati číslo 13 Bošice – Bečváry jako Podlipanský motoráček.

Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Marka Illiaše ale nejde jen o střechu. „Stav topírny v železniční stanici Zásmuky je problematický především kvůli statickému stavu konstrukce, která byla zjevně poškozena v předcházejících letech, pravděpodobně neodborným posunováním a najetím do zadního čela budovy,“ uvedl Illiaš. Podle něj je ve špatném stavu i obvodové zdivo a další části budovy, řešením by tudíž nebyla pouhá oprava střechy.

Topírna Zásmuky.
Autor: KŽC DopravaTopírna Zásmuky.
Autor: KŽC DopravaTopírna Zásmuky.
Autor: KŽC DopravaTopírna Zásmuky.
Autor: KŽC DopravaTopírna Zásmuky.
Autor: KŽC Doprava

SŽDC si proto k budově objednala statické posouzení, které bude hotové do konce roku. „Odůvodněným předpokladem je, že vzhledem ke stáří a stavu budovy bude muset být případně zbouraná. Dříve placený nájem byl ročně zhruba 30 tisíc korun a vzhledem ke stavu případných rekonstrukčních prací či stavbě nové haly by vynakládání finančních prostředků z ekonomického pohledu bylo neefektivní,“ doplnil Illiaš.

KŽC Doprava odmítá, že by se na špatném stavu budovy sama podepsala. „Do žádné zdi jsme nenajeli. Možná někdo dříve předtím, než jsme tam začali my odstavovat vozidlo. Navíc v topírně chybí zarážedlo, tedy ukončení kusé koleje. Tento stav byl jistě pronajímateli znám i předtím, než nám objekt předával,“ vyjádřil se Augusta. Podle něj se naopak firma o objekt starala na své náklady, nechala například opravit vrata, zasklít rozbitá okna nebo vyřezával dřeviny. „Efektivita vynakládání prostředků na opravu není přeci důvodem k neprovádění údržby objektu, o který byl ze strany nájemce dlouhodobý zájem. Je to pouze alibistické zdůvodnění faktu, že SŽDC nechce objekt udržovat,“ myslí si Augusta.

Tagy KŽC Doprava SŽDC topírna Zásmuky
27 komentářů