Kyjev a Kišiněv poprvé po 24 letech propojil přímý vlak dopravce Ukrzaliznycja

První vlak mezi Kyjevem a Kišiněvem. Foto: Twitter.com/AKamyshin/První vlak mezi Kyjevem a Kišiněvem. Foto: Twitter.com/AKamyshin/

Každý vagon má speciální výzdobu od ukrajinských umělců.

Ukrajinské železnice Ukrzaliznycja v sobotu večer zahájily provoz nové mezinárodní linky. Přímý vlak propojil Kyjev s moldavským hlavním městem Kišiněvem.

Podle šéfa ukrajinských drah Alexandra Kamišina prvním vlakem cestovalo 152 lidí, kapacita vlaku je 280 lidí. Jde o první přímý vlak do Moldavska od roku 1998. Sedmivozová souprava získala od drah název Train to Victory, každý vůz má na sobě výtvarná díla ukrajinských umělců. Ještě donedávna vlak přes Kyjev do Kišiněva jezdil, šlo ale o spojení ruských a moldavských železnic, kde nebyl Kyjev koncovou ani výchozí stanicí.

Vlak bude jezdit obden, z Kyjeva vyjíždí v 17:02, do Kišiněva jede přes moldavské město Ungheni, kde je možnost přestupu na vlak do rumunského Iasi. V Kišiněvě je v 10:38. Zpět odjíždí v 17:45.

Ukrajinské dráhy oznámily na konci října posílení mezinárodních vlaků od změny jízdního řádu. Nově začne jezdit vlak z Charkova do polského Chelmu a také nová spoj Vídeň – Čop.

Tagy Kyjev - Kišiněv Moldavsko Ukrajina Ukrzaliznycja
27 komentářů