Kuřim začíná s modernizací autobusového nádraží, propojí ho lépe s vlaky

Vizualizace nového autobusového nádraží v Kuřimi. Foto: kurim.czVizualizace nového autobusového nádraží v Kuřimi. Foto: kurim.cz

Součástí nového terminálu bude i šatna pro cyklisty nebo dobíječka pro elektrokola.

V Kuřimi začala tento týden velká rekonstrukce autobusového nádraží, která má přinést pohodlnější a snadnější cestování veřejnou dopravou. Zakázku za 103 milionů korun získala společnost Gemo Olomouc. Většinu nákladů zaplatí Evropská unie.

Město obyvatelům slibuje, že díky rekonstrukci cestující přejdou suchou nohou z budovy železniční stanice do prostoru autobusových stanovišť. Dosavadní stání pro autobusy se autobusovým nádražím příliš nazvat nedají, jde jen o stanoviště na silnici u nádraží.

„Pod novou ocelovou konstrukcí zastřešení vybudujeme nová nástupiště vybavená informačním systémem, veřejně přístupnou sítí wifi a kamerovým systémem napojeným na monitory městské policie,“ popisuje hlavní část rekonstrukce Drago Sukalovský, starosta Kuřimi.

Součástí projektu je i vybudování parkoviště pro 50 aut na místě dnešní nákladové rampy. Vznikne také zázemí pro cyklisty se šatnou, sociálními zařízeními a uzamykatelnými boxy na kola s možností dobíjení pro elektrokola. Součástí je také výstavba nové kanalizace, vodovodu a veřejného osvětlení a dále kompletní obnova povrchu vozovky a chodníků kolem nádražního parku a na ulici Nádražní.

Během akce dojde i na přebudování křižovatky ulic Nádražní a Zahradní. „Dojde zde ke změně přednosti v jízdě na této křižovatce – hlavní ulicí bude Zahradní. Na Nádražní ulici se chystá také stavba dalších parkovacích míst. Ty ovšem nejsou součástí projektu rekonstrukce a budou samostatnou stavbou,“ dodal Sukalovský.

Rekonstrukci má završit i oprava přednádražního parku. Park by měl nabídnout příjemné místo pro letní čekání na vlak i autobus, zázemí pro konání společenských akcí a také místo pro trávení volného času. Město chce v parku opravit betonový protiletecký kryt z druhé světové války. Hotovo má být za rok.

Tagy Kuřim
1 komentář