Kupka: Ostrava bude od železniční sítě odříznuta zhruba týden

Zatopená stanice Ostava-Svinov. Foto: Oldřich Pěnička / CER Slovakia / ŽESNAD.czZatopená stanice Ostava-Svinov. Foto: Oldřich Pěnička / CER Slovakia / ŽESNAD.cz

V Moravskoslezském kraji se na železnici nejezdí prakticky nikde, škody nejspíš půjdou do miliard.

Odstraňování následků povodně a práce na obnovení provozu v železničním uzlu Ostrava potrvají zhruba týden. Na odpoledním brífinku to uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

„Je pravděpodobné, že po celý následující týden nebude možné zajistit železniční dopravu do Ostravy a celého ostravského železničního uzlu,“ řekl Kupka. Podobně odhaduje dobu na zprovoznění i šéf Správy železnic (SŽ) Jiří Svoboda. Podle něj se SŽ zabývá myšlenkou, že by některé úseky byly zprovozněny dříve alespoň v nezávislé trakci.

„Pro cesty z Ostravy například do Brna nebo Olomouce bude třeba volit jinou cestu než po železnici. Zároveň je třeba pozorně sledovat informace o situaci na silnicích,“ doplnil Kupka.

V Moravskoslezském kraji se na železnici nejezdí prakticky nikde, škody nejspíš půjdou do miliard. Evakuováno bylo i depo Českých drah v Bohumíně. V celém Česku zatím hasiči Správy železnic evidují od pátku 266 mimořádných událostí.

Podle Svobody je aktuálně ostře sledovaná především trať přes Vsetín a Horní Lideč na Slovensko, kde mají ještě toky kulminovat, naopak větší problémy neeviduje SŽ na hlavních tratích na západ od Olomouce.

Uzavřené tratě, neděle 15. září večer. Pramen: SŽ

Uzavřené tratě, neděle 15. září večer. Pramen: SŽ

Tagy povodně železniční uzel Ostrava
17 komentářů