Kupka: Humanitární vlaky mají dostat přednost při přidělování dopravní cesty

Příprava odjezdu humanitárního vlaku na polsko-ukrajinskou hranici. Foto: ČDPříprava odjezdu humanitárního vlaku na polsko-ukrajinskou hranici. Foto: ČD

Polsko chce zavést „štafetový systém“ při přepravách uprchlíků.

Evropští ministři dopravy se shodli na vytvoření rychlých dopravních koridorů pro humanitární vlaky, které na Ukrajinu dopravují potraviny a zdravotnickou pomoc a zpět uprchlíky.

Po pátečním a sobotním jednání ministrů v polském Krakově to uvedlo české ministerstvo dopravy v tiskové zprávě. Ministři v průběhu soboty navštívili polsko-ukrajinskou hranici, polské přijímací centrum pro uprchlíky a hlavní nádraží v blízkém Přemyšlu.

„Společně s evropskými kolegy jsme se shodli, že se musíme zaměřit na vytvoření rychlých dopravních koridorů pro humanitární vlaky po vzoru takzvaných zelených pásů v době Covidu a na lepší systém umisťování uprchlíků tak, aby nedocházelo k přehlcování přijímacích míst ve velkých městech, které jsou logickým prvním cílem většiny nově příchozích,“ uvedl po jednání ministr dopravy Martin Kupka.

Počítáme s podporou všech evropských zemí,“ řekl podle agentury ČTK polský minsitr dopravy Andrzej Adamczyk. Řešením je podle Adamczyka vytvoření štafety, která bude začínat na polsko-ukrajinské hranici a pokračovat do dalších evropských zemí, ideálně vlaky těchto států. Podle Kupky je takový projekt nutný, protože Česko i Polsko jsou už na hraně možností zvládnutí současné uprchlické vlny. „Upozorňovali jsme, že naše kapacity jsou už vyčerpány a bez pomoci partnerských států to nezvládneme,“ řekl ministr ČTK. Rakouská ministryně dopravy Leonore Gewesslerová slíbila, že Rakousko v příštích dnech vyšle na polsko-ukrajinskou hranici vlaky.

Přes 30 tisíc cestujících

Česká republika pomáhá lidem zasaženým válkou na Ukrajině už od vypuknutí ruské agrese. Pro ukrajinské občany zavedlo ministerstvo dopravy jízdné zdarma ve vlacích, osobní i nákladní vozidla a autobusy pro humanitární účely pak osvobodilo od dálničních poplatků a mýta. Posíleny byly také pravidelné spoje Českých drah ze slovenských Košic. Do pomoci se zapojili i další dopravci, konkrétně Regiojet, ČD Cargo, Gepard Express a Arriva vlaky. RegioJet, ve spolupráci s ČD Cargo a Člověkem v tísni, spustil vlakové spojení Praha – Ostravsko – Přemyšl a zpět s kapacitou 400 cestujících a nákladními vozy pro hmotnou pomoc. Tento spoj jezdí denně.

„Ze Slovenska a Polska dorazilo do České republiky vlaky Českých drah za posledních 14 dní více než 30 000 ukrajinských cestujících. Dále posilujeme pravidelné spoje z obou zemí a jsme v kontaktu s partnery u našich sousedů, kterým pomáháme lidsky i materiálně,“ uvedl člen představenstva ČD a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Jiří Ješeta, který se jednání v Polsku také zúčastnil.

Z Ukrajiny, kterou před více než dvěma týdny napadlo Rusko, už podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uteklo téměř 2,6 milionu lidí, většinou žen a dětí. Nejvíce jich odešlo právě do Polska, a to přes 1,5 milionu.

(s využitím ČTK)

Tagy pomoc Ukrajině
45 komentářů